Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 100 rokmi bola na Slovensku vyhlásená vojenská diktatúra

Pranostika na dnes znie: Ak jún mokrý býva, obilie zle rodieva. Meniny má Laura. Prevažne polooblačno, na mnohých miestach búrky. Teploty 23 až 28 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 100 rokmi bola na Slovensku vyhlásená vojenská diktatúra
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 17 až 14 a najvyššie denné 25 až 28 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 16 až 11 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 16 až 12 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Meniny má Laura

Laury, ktoré majú meniny 5. júna, sú nestále povahy. Ľahko strácajú odvahu a sú citlivé na neúspech. Sú rozmarné a trochu detinské. Ak ich rodičia nepodporujú a nepodopierajú, uspejú len s ťažkosťami, lebo sú plaché a majú nízke sebavedomie. Nie vždy dokončia prácu, ktorú začali.

Laurinky môžeme označiť aj za pozoruhodné a šarmantné. Sú pripútané k rodine, k priateľom a vo všeobecnosti k tým, ktorí sa o ne zaujímajú. Majú väčšinou šťastie. Nemali by prirýchlo strácať odvahu a urážať sa.

Sú životaschopné, no zdravie majú nestále. Raz sa cítia dobre, inokedy nie. V tomto kolísaní hrá veľkú rolu psychika.

Obľúbené farby týchto dievčat a žien sú svetlozelená, svetlomodrá, biela a ružová. Ochranné rastliny skorocel, pľúcnik, ochranné kamene akvamarín, rubín a jaspis.

Stalo sa doma

1842 – Slovenskí evanjelici vypracovali a odovzdali rakúskemu cisárovi, uhorskému a českému kráľovi Ferdinandovi V. Slovenský prestolný prosbopis, ktorý obsahoval sťažnosti na národnostný útlak.

1918 – V Bratislave sa vzbúrilo proti novému nástupu do vojenskej služby po 6-týždňovej dovolenke 307 slovenských navrátilcov náhradného práporu 72. pešieho pluku.

1919 – Vavro Šrobár v mene československej vlády vyhlásil vojenskú diktatúru na Slovensku ako odpoveď na vstup maďarskej Červenej armády na územie Slovenska.

2008 – Na oficiálnu návštevu Slovenskej republiky (SR) prišiel vtedajší predseda monackého parlamentu – Národnej rady Monackého kniežatstva – Stéphane Valeri s manželkou. Išlo o historicky prvú oficiálnu návštevu monackého predsedu parlamentu na Slovensku.

Stalo sa vo svete

1794 – Americký Kongres prijal zákon o neutralite, ktorý zakazoval Američanom slúžiť v cudzej armáde.

1799 – Nemecký geograf a cestovateľ Alexander von Humboldt ukončil historicky prvú prieskumnú cestu po Latinskej Amerike.

1806 – Francúzsky cisár Napoleon I. Bonaparte zmenil Batavskú republiku na Holandské kráľovstvo a svojho brata Ľudovíta, ktorý bol od roku 1805 generálnym guvernérom Piemontu, vymenoval za kráľa.

1849 – Na základe prijatia ústavy sa Dánsko stalo konštitučnou monarchiou s parlamentom a zaručenou slobodou tlače, náboženstva a združovania. V Dánsku sa udalosť pripomína ako Deň ústavy.

1916 – Britský krížnik Hampshire narazil neďaleko Orknejských ostrovov na mínu a potopil sa. O život prišlo 685 ľudí, medzi nimi aj britský minister vojny lord Horatio Kitchener.

1967 – Začala sa tzv. šesťdňová vojna medzi Izraelom a jeho arabskými susedmi Egyptom, Sýriou, Jordánskom, Irakom a Libanonom.

1968 – Americký senátor Robert Francis Kennedy sa pár minút po svojom zvolení za prezidentského kandidáta kalifornských demokratov stal obeťou atentátu. V dôsledku zranení na druhý deň zomrel.

1975 – Znovu otvorili Suezský prieplav, zatvorený bol v roku 1967 počas vojny na Blízkom východe.

1981 – Centrálny úrad pre kontrolu chorôb v Atlante informoval o prvých prípadoch choroby, ktorá sa neskôr stala známa ako AIDS.

1988 – Austrálska jachtárka Kay Cottee vplávala do prístavu v austrálskom Sydney a stala sa tak prvou ženou, ktorá oboplávala svet.

Skladba dňa

1956, Kenny G (vlastným menom Kenneth Bruce Gorelick), Seattle, Washington, USA, hráč na saxofóne a flaute. Svoju profesionálnu dráhu začal vo veku dvadsať rokov ako saxofonista v roku 1976 v Love Unlimited Orchestra, ktorý založil Barry White. Prvý album Kenny G vydal v auguste 1982. Dnes má na svojom konte pätnásť štúdiových albumov, ten najnovší Brazilian Nights vydal v januári 2015, predchádzajúci Namaste je z júna 2012. K diskografie patrí aj viac ako dvadsať vianočných, kompilačných a live albumov. V americkej singlovej TOP 40 hitparáde mal osem skladieb, najúspešnejšou z nich bola Songbird v roku 1987, ktorá sa dostala na štvrté miesto.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM