Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 40 rokmi vzlietol do vesmíru kozmonaut Vladimír Remek

Pranostika na dnes hovorí: "Koľko je v marci rosy, toľko je v máji mrazu." Meniny oslavuje Anežka. Počasie u nás ovplyvňuje tlaková výš. Polooblačno až oblačno. Teploty -1 až 4 stupne C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 40 rokmi vzlietol do vesmíru kozmonaut Vladimír Remek
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –1 až –4 a najvyššie denné 1 až 4 stupne C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –2 až –7 a najvyššie denné –1 až 3 stupne C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –2 až –6 a najvyššie denné –1 až 3 stupne C.

Meniny má Anežka

Ženské meno Anežka má grécky pôvod a znamená „čistá, nevinná“. Meniny oslavujú 2. marca a nositeľky tohto mena na Slovensku stretávame ojedinele.

Anežky majú v sebe čosi, čo musia svetu povedať. Dá sa to vysvetliť tým, že majú zvierací totem poštového holuba. Anežky sú dievčatká a dámy, ktoré nikde nenachádzajú pokoj.

V spoločnosti sú zábavné, nikto sa v ich prítomnosti nenudí. Ak sa im vyučovanie či profesia zapáči, výsledok je výborný. V opačnom prípade sú schopné danými úlohami sa takmer nezaoberať. Sú aj dômyselné a dokážu sa dobre prispôsobiť. Život majú trocha rozháraný a ich rodinné vzťahy sú neraz komplikované.

Ich šťastné farby sú biela a bledomodrá. Ochranné rastliny kostihoj a modrý hyacint, ochranné kamene zafír a korál.

Anežky by nemali reagovať podráždene, podliehať tvrdohlavosti a podceňovať vyvážené zloženie jedál.

Stalo sa doma

1853 – Cisár František Jozef I. vydal (niektoré zdroje uvádzajú ako deň vydania aj 3. marec) urbársky patent a dekrét o odškodnení, ktorým potvrdil zrušenie poddanstva a právo roľníkov na vlastníctvo pôdy zapísanej v urbároch.

1946 – Premiérou hry Michaila Starického „Oj, nechoď, Hricko, na priadky“ začalo činnosť Ukrajinské národné divadlo v Prešove.

1969 – Krasokorčuliar Ondrej Nepela získal na majstrovstvách sveta v Colorado Springs (USA) striebornú medailu.

1978 – Z kozmodrómu Bajkonur vzlietol do vesmíru v rámci programu Interkozmos prvý československý kozmonaut Vladimír Remek v lodi Sojuz 28 ako člen prvej medzinárodnej posádky spolu s Alexejom Alexandrovičom Gubarevom. Kozmická loď sa vo vesmíre spojila s orbitálnym komplexom Saľut 6 – Sojuz 27 a po pracovnom pobyte na orbitálnom laboratóriu Saľut-6 sa naspäť na Zem vrátili 10.3.1978. Vte­dajšia ČSSR sa stala po USA a ZSSR treťou krajinou, ktorej kozmonaut letel do vesmíru. Vladimír Remek mal slovenský pôvod, jeho otec Jozef Remek pochádzal zo Žiliny a bol takisto pilot a v čase letu svojho syna bol námestníkom ministra obrany ČSSR.

2002 – Na Slovensku začala vysielať nová súkromná komerčná televízia JOJ.

2007 – V priestoroch Vojenského opravárenského podniku (VOP) a.s., Nováky prišlo k výbuchu v delaboračnej miestnosti muničného skladu. Tragédia si vyžiadala osem životov.

  • Mikuláš Konopka si vybojoval titul majstra Európy na HME v Birminghame vo vrhu guľou výkonom 21,57 m.

Stalo sa vo svete

1458 – Jiřího z Poděbrad zvolili za českého kráľa.

1836 – Texas, osídlený prevažne Severoameričanmi, vyhlásil nezávislosť od Mexika, mexický generál António López de Santa Ana chcel predísť osamostatneniu, a preto vstúpil so svojou armádou do Texasu.

1917 – Americký Kongres schválil zákon Jones Act, ktorým sa Portoriko stalo územím USA a jeho obyvatelia americkými občanmi.

1939 – Bývalý apoštolský nuncius v nemeckom Mníchove a Berlíne a štátny sekretár Eugenio Pacelli sa stal po rekordne krátkom, iba jednodňovom konkláve pápežom, pričom prijal meno Pius XII.

1949 – V americkom Texase ukončil kapitán James Gallagher prvý let bez prestávky okolo zemegule, preletel 37.742 km za 94 hodín a jednu minútu.

1956 – Francúzsko a Španielsko uznalo úplnú nezávislosť Maroka ako sultanátu na čele s Mohammedom (neskorší kráľ Mohammed V.).

1962 – V Barme (dnes Mjanmarsko) sa udial nekrvavý vojenský prevrat, ktorého zámerom bolo vytvoriť tzv. barmskú cestu k socializmu. Moc prevzala Revolučná rada na čele s generálom Nei Winom a vojenská vláda trvala do 2.3.1974.

1969 – Na letisku pri Toulouse sa uskutočnil prvý skúšobný let francúzsko-britského nadzvukového lietadla Concorde, ktoré bolo po sovietskom Tupoleve 144 druhým lietadlom letiacim nadzvukovou rýchlosťou.

1970 – Rodézia vyhlásila nezávislosť ako republika na základe ústavy z 20.6.1969, ktorá anulovala právne väzby s Veľkou Britániou.

1981 – Začal sa dovtedy najdlhšie trvajúci únos lietadla v dejinách leteckej dopravy. Teroristi uniesli Boeing 720 pakistanskej leteckej spoločnosti PIA, únoscovia sa vzdali až 15. marca sýrskym úradom.

1998 – Bolo unesené desaťročné rakúske dievča Natascha Kampuschová, ktorej sa až po ôsmich rokoch podarilo utiecť od svojho únoscu Wolfganga Priklopila. Prípad po jej úteku vyvolal celosvetový záujem.

2001 – Krajinský súd v nemeckom Bonne predbežne zastavil vyšetrovanie proti bývalému nemeckému kancelárovi Helmutovi Kohlovi vo veci ilegálneho prijatia sponzorských darov výmenou za zaplatenie pokuty 300 000 nemeckých mariek (143 tisíc dolárov).

Skladba dňa

1962 – Narodil sa americký rockový spevák a herec Jon Bon Jovi.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM