Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 78 rokmi Hitler nastolil Protektorát Čehy a Morava

Dnešná pranostika znie: Breznový sneh žerie chlieb. Meninový deň Boleslavov bude slnečný, čakajte teploty 8 až 13 stupňov Celzia. Severovýchod Slovenska potrápi vietor.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 78 rokmi Hitler nastolil Protektorát Čehy a Morava
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 3 až 0 a najvyššie denné 10 až 13 stupňov C

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 2 až –3 a najvyššie denné 8 až 12 stupňov C

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 2 až –2 a najvyššie denné 8 až 12 stupňov C

Meniny má Boleslav

Mužské meno Boleslav má slovanský pôvod a význam mena je „viac slávy“, „slávny“. Nositeľov tohto na Slovensku ojedinelého mena oslovujeme Bolek, Slávko. Meniny majú 16. marca.

Boleslav je typ muža, ktorý sa opiera o svoju nesmiernu aktívnosť a dobré reakcie. Títo muži si zachovávajú dôstojnosť ako ich zvierací totem jeleň. Ak si Boleslavovia niečo vezmú do hlavy, je ťažké presvedčiť ich, aby zmenili názor. Neúspechy ich vôbec nepoložia, naopak, zdvojnásobia ich zdatnosť. Nepatria medzi poddajných žiakov a študentov. Často sú samoukmi a je ťažké presne uviesť povolania, na ktoré sa hodia.

Opatrnosť nepatrí k ich silným stránkam, preto by si mali dávať pozor na úrazy. Prospieva im pokojný spánok. Boleslavov ovplyvňuje planéta Mesiac. Ich šťastná farba je červená, ochranné rastliny buxus, červený klinček, ochranný kameň rubín.

Stalo sa doma

1457 – V Budíne sťali Ladislava Huňadyho, syna vojvodcu a uhorského gubernátora Jána Huňadyho a brata budúceho uhorského kráľa panovníka Mateja Korvína.

1495 – Banskí podnikatelia pôvodom zo Spiša Ján Turzo a jeho syn Juraj založili s augsburskou bankársko-finančníckou rodinou Fuggerovcov spoločnosť Ungarisches Handel (Uhorský obchod), ktorá sa postupne stala najväčším producentom medi na svete.

1939 – Nacistický vodca Adolf Hitler a Emil Hácha podpísali v Prahe výnos o utvorení Protektorátu Čechy a Morava.

1963 – V Bratislave mal premiéru dvojdielny farebný film režiséra Paľa Bielika Jánošík.

1994 – Prezident SR Michal Kováč vymenoval novú koaličnú vládu na čele s Jozefom Moravčíkom.

Stalo sa vo svete

1926 – Americký fyzik Robert Goddard vypustil ako prvý na svete raketu na kvapalné palivo. Raketa vyletela do výšky 12 metrov a let trval dve a pol sekundy, pričom raketa preletela dráhu 56 metrov rýchlosťou 90 kilometrov za hodinu.

1968 – V juhovietnamskej dedine My Lai spáchala americká vojenská jednotka pod velením Williama L. Calleyho masaker, keď zastrelila viac ako 500 civilných obyvateľov dediny.

1978 – V talianskom Ríme uniesli príslušníci teroristickej organizácie Červené brigády bývalého predsedu vlády Alda Mora, pričom zabili štyroch osobných strážcov a piateho ťažko zranili.

1985 – V libanonskom hlavnom meste Bejrúte uniesli novinára americkej tlačovej agentúry Associated Press (AP) Terryho Andersona a zo zajatia ho prepustili až 4.12.1991.

1999 – Všetci 20 členovia Európskej komisie podali demisiu. Stalo sa tak po zverejnení správy Výboru múdrych, ktorá poukázala na vážnu zodpovednosť komisie za prípady zlého hospodárenia, sprenevery a za ďalšie podvody.

2005 – Súd v kanadskom Vancouveri oslobodil sikhských aktivistov Ripudamana Singha Malika a Ajaiba Singha Bagriho spod obvinení z účasti na bombovom útoku proti lietadlu spoločnosti Air India, ktorý si v roku 1985 vyžiadal 329 mŕtvych.

Skladba dňa

1961 – Martin Maxa (vlastným menom Ivan Varga), spevák a skladateľ. Je absolventom Fakulty telesnej výchovy a športu na Karlovej univerzite, krátko pracoval ako učiteľ telocviku. Pesničky skladal už od študentských čias. Začínal ako pesničkár na festivale Porta. V roku 2000 vydal debutový album C'est La Vie, v roku 2001 druhý s názvom Zpovědnice. Za rok 2001 sa v ankete Zlatý slávik umiestnil na 3. mieste, za roky 2002 a 2003 sa v Zlatom slávikovi zhodne dostal na 4. pozíciu. V roku 2003 vydal tretí album Desáté patro a v roku 2005 album Zákulisí. V júni 2007 vyšla výberovka najväčších hitov Best Of a v októbri 2012 piaty štúdiový album Sám sebou. Jeho sprievodná skupina má názov Náhodná sešlost. Uplatnil sa aj ako herec v českej filmovej komédii Kameňák. Je zakladateľom a majiteľom hudobného klubu Pijonýr v Litvínove. Účinkoval v muzikáloch Traja mušketieri a Kleopatra.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM