Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Streda bude slnečná, oslavuje Aurélia

Pranostika na dnes hovorí: "Keď v októbri prídu tuhé mrazy, v januári zima málo nás omrazí." Meniny oslavuje Aurélia. Slnečno. Teploty 12 až 17 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Streda bude slnečná, oslavuje Aurélia
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné 14 až 17 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 10 až 5 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 10 až 6 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Meniny má Aurélia

Ženské meno Aurélia má latinský pôvod a v preklade znamená „zlatá“. S nositeľkami tohto krstného mena sa na Slovensku stretávame skôr výnimočne a oslovujeme ich Aura, Aurinka, Aurelka.

Aurélie, ktoré oslavujú meniny 31. októbra, sú pôvabné a plné životnej energie. Ich charakteristickou vlastnosťou je neskrotnosť. Rady sa predvádzajú pred akýmkoľvek publikom. Majú svojský pohľad na veci. Sú flexibilné a rozhodne im nechýba sebavedomie. Zvolia si väčšinou dráhu herečky alebo moderátorky. Často vyhľadávajú partiu priateľov.

Stalo sa doma

1517 – Evanjelici na Slovensku a vo svete si pripomínajú Pamiatku reformácie stredovekej cirkvi, ktorej podstatou bol návrat k Božiemu slovu, náprava chýb a očistenie cirkvi. Spomínajú na udalosť, keď Martin Luther uverejnil 95 téz O objasnení moci odpustkov na dverách wittenberského chrámu. V tézach sa vyslovil proti praktikám predaja odpustkov a ich zneužívaniu. Udalosť sa v Slovenskej republike (SR) pripomína od roku 1993 ako pamätný deň.

1918 – V Turčianskom Sv. Martine (dnes Martin) sa konalo prvé zasadnutie výkonného výboru Slovenskej národnej rady (SNR).

1944 – Minister obrany vojnovej Slovenskej republiky (1939–1945) Štefan Haššík vyhlásil všeobecnú pracovnú povinnosť obyvateľstva pri opevňovacích prácach.

1947 – Šesť členov Zboru povereníkov na čele s Gustávom Husákom podalo demisiu.

2006 – Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) zverejnil rozhodnutie v kauze Klein proti Slovenskej republike (SR). Súd rozhodol, že bol porušený Dohovor o ľudských právach zo strany SR, išlo o porušenie práva na slobodu prejavu. V roku 1997 uverejnil novinár Martin Klein v týždenníku Domino efekt pamflet Sedí sokol na javori, Larry Flynt a sedem faciek pokrytcovi. V uvedenom článku kritizoval televízne vystúpenie vtedajšieho arcibiskupa Jána Sokola, ktorý protestoval proti plagátu k filmu Miloša Formana Ľud verzus Larry Flynt a zároveň aj proti distribúcii samotného filmu.

2008 – Ústav pamäti národa (ÚPN) zverejnil v rámci projektu Osudy slovenských Židov v rokoch 1939–1945 databázu 2223 arizovaných podnikov spolu s menami arizátorov.

2017 – Košice sa ako prvé slovenské mesto stali členom prestížneho klubu – Siete kreatívnych miest UNESCO (UNESCO Creative Cities Network).

Stalo sa vo svete

1517 – Martin Luther uverejnil 95 téz O objasnení moci odpustkov na dverách wittenberského chrámu. V tézach sa vyslovil proti praktikám predaja odpustkov a ich zneužívaniu. Udalosť sa v Slovenskej republike (SR) pripomína od roku 1993 ako pamätný deň.

1888 – Britský (Škót) zverolekár John Boyd Dunlop získal patent na svoj vynález nafukovacej pneumatiky z kaučuku.

1952 – USA po prvýkrát vyskúšali vodíkovú bombu.

1992 – Katolícka cirkev rehabilitovala talianskeho astronóma, filozofa a fyzika Galilea Galileiho (1564–1642).

1999 – Havarovalo krátko po štarte lietadlo Boeing 767 spoločnosti Egypt Air. Zahynulo všetkých 214 ľudí na palube.

2000 – Ruská raketa Sojuz TM-31, ktorej osadenstvo tvorila budúca prvá stála posádka na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), po štarte z kazašského kozmodrómu Bajkonur úspešne vstúpila na obežnú dráhu.

2007 – Na viac ako 30.000 rokov väzenia odsúdil súd v španielskom Madride dvoch mužov, usvedčených z účasti na príprave bombových atentátov na štyri vlaky, pri ktorých 11. marca 2004 na predmestí hlavného mesta Španielska zahynulo 202 ľudí a 2000 ďalších osôb utrpelo zranenia.

2009 – Neznámi ozbrojenci zabili 15 ľudí na odľahlom ranči v severnom Mexiku. Medzi obeťami bol aj Margarito Montés, známy líder poľnohospodárskych robotníkov.

2010 – Brazílska štátna ropná agentúra ANP oznámila, že vo vodách Atlantického oceánu neďaleko brazílskeho Ria de Janeiro sa podarilo objaviť nové gigantické ložisko ropy. Podľa ANP nálezisko Libra by mohlo obsahovať od 3,7 miliardy do 15 miliárd barelov ropy.

2011 – Dievčatko, ktoré prišlo na svet do chudobnej rodiny vo filipínskej Manile sa stalo pre svet symbolom, pretože počet obyvateľov Zeme dosiahol sedem miliárd. Malá Filipínka Danica May Camachová sa narodila v manilskej štátnej nemocnici Josého Fabellu. Po jej narodení blýskali fotoaparáty a miestni predstavitelia predniesli na jej počesť príhovory. Oslavy boli však skôr symbolické, než demograficky opodstatnené. Organizácia Spojených národov (OSN) však zvolila 31. október 2011, za ten symbolický a slávnostný deň.

2015 – Airbus A321 ruskej leteckej spoločnosti Kogalymavia sa počas letu z egyptského Šarm aš-Šajchu do Petrohradu zrútil na Sinajskom polostrove, pričom zahynulo všetkých 217 cestujúcich i sedem členov posádky.

  • Reprezentanti Nového Zélandu v ragby sa stali prvým tímom, ktorý obhájil titul majstrov sveta. V Spojenom kráľovstve v Londýne zdolali Austráliu 34:17 a získali rekordný tretí titul svetových šampiónov, resp. pohár Webba Ellisa.

Skladba dňa

1961 – Narodil sa Larry Mullen Jr. (rodený Lawrence Joseph Mullen, Jr.), Artane, Dublin, Írsko, hráč na bicích nástrojoch írskej rockovej skupiny U2.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM