Aktualizované Rastislav Búgel Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Teploty v utorok do 17 stupňov, oslávencom je Richard

Pranostika na dnes hovorí: "Ak príde Richard s vetrom a búrkou, vtedy Sibyla /29.4/ sa bude smiať." Meniny oslavuje Richard. Polooblačno až oblačno. Teploty 12 až 17 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Teploty v utorok do 17 stupňov, oslávencom je Richard
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 6 až 3 a najvyššie denné 14 až 17 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 5 až 0 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 5 až 1 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Meniny má Richard

Mužské meno Richard má germánsky pôvod a v preklade znamená „silný vládca“. Nositeľov tohto vznešeného a na Slovensku zaužívaného mena oslovujeme väčšinou Rišo, Riško, Riki, Riko.

Richardovia, ktorí oslavujú meniny 3. apríla, sú prevažne individualisti. Len málokedy sa pokúšajú vžiť do postavenia iných. Sú silnými osobnosťami, ich zvieracím totemom je tiger.

Ako študenti sú skúmaví a pracujú na sebe, aby dosiahli určitý cieľ. Láka ich štúdium medicíny, ale môžu nájsť uplatnenie aj v oblasti médií. Sú obdarení veľkým sebaovládaním a zmyslom pre humor.

Richardovia bývajú diskrétni, citliví aj zdržanliví. Ak sa niekomu podarí Richarda upútať, jeho náklonnosť je dlhodobá. Vyplýva to aj z dlhovekosti rozložitého a nádherného stromu brestu, ich rastlinného totemu.

Stalo sa doma

1764 – Vo Frankfurte nad Mohanom (Nemecko) korunovali za rímskonemeckého cisára Jozefa II., syna Márie Terézie.

1770 – Vyššia banská škola v Banskej Štiavnici sa premenovala na Banícku akadémiu.

2006 – Ministerstvo spravodlivosti SR začalo vo všetkých krajských a okresných súdoch inštalovať zariadenie na nahrávanie súdneho pojednávania. Túto možnosť zaviedol nový Trestný poriadok.

Stalo sa v zahraničí

1559 – Podpísaním mieru v Cateau-Cambrésis sa skončilo súperenie medzi Francúzskom (Henrich II.) a Španielskom (Filip II.) o Taliansko, pričom Španielsko si upevnilo svoj vplyv na Apeninskom polostrove s výnimkou Benátska, pápežského štátu a Savojska.

1922 – Josif V. Stalin sa stal generálnym tajomníkom Ústredného výboru Komunistickej strany Ruska.

1933 – Britskí letci uskutočnili prvý let ponad Mount Everest.

1948 – Demokrat, 33. americký prezident (1945–1953) Harry Spencer Truman podpísal po predchádzajúcom schválení v Kongrese zákon o Marshallovom pláne (o zahraničnej pomoci USA), ktorý bol zameraný na odstránenie vojnových škôd v Európe a nastolenie všeobecného mieru a blahobytu.

1949 – Izrael a Zajordánsko podpísalo na ostrove Rodos dohodu o jednoročnom prímerí.

1975 – Medzinárodný šachový zväz vyhlásil za majstra sveta Anatolija Karpova (ZSSR), keďže dovtedajší majster Bobby Fischer (USA) na Karpovovo vyzvanie nereagoval.

1991 – Rada bezpečnosti OSN prijala rezolúciu o podmienkach trvalého prímeria v Iraku, ktorá žiadala zničenie irackých zbraní hromadného ničenia a autorizovala vyslanie mierových jednotiek do oblasti.

2007 – Deklaráciu o výstavbe ropovodu spájajúceho čiernomorský región s Talianskom, podpísalo päť krajín juhovýchodnej Európy: Rumunsko, Srbsko, Chorvátsko, Slovinsko a Taliansko.

2007 – Francúzsky vlak TGV utvoril nový svetový rýchlostný rekord, keď dosiahol rýchlosť 574,8 kilometra za hodinu.

2009 – Začal (trval do 4.4.) 21. summit NATO, konaný 60 rokov po vzniku tejto organizácie. Za nového generálneho tajomníka aliancie bol nominovaný bývalý dánsky premiér Anders Fogh Rasmussen.

2012 – Útočník z prípadu streľby (2.4.) na kresťanskej univerzite Oikos v kalifornskom Oaklande sa vzdal americkej polícii. Zabil sedem osôb a troch ľudí zranil. Podľa polície ním bol 43-ročný Američan juhokórejského pôvodu, ktorý mal občianstvo oboch krajín. Strelec prišiel najprv do vstupných priestorov na škole a začal strieľať, potom vošiel do dvoch tried a pokropil ich guľkami. Išlo údajne o bývalého študenta ošetrovateľstva, ktorý sa na fakulte objavil prvý raz po štyroch mesiacoch.

Skladba dňa

1975 – Georgio Babulic, Myjava, skladateľ a hráč na bicích nástrojoch rockovej skupiny Gladiator. Vyštudoval gymnázium v Nitre. Rockovú formáciu Gladiator založili bratia Miko, Maroš a Dušan Hladký spolu s priateľom Georgeom Babulicom. V januári 1992 vychádza ich debutový album Designation, spievaný anglicky. Videoklip s piesňou Profitable Losses odvysielala hudobná stanica MTV, bol to prvý klip kapely zo Slovenska. V roku 1993 vychádza ich druhý anglický štúdiový album Made Of Pain. Videoklip so skladbou My World vysielala stanica MTV aj nemecká Viva. V priebehu ďalších štyroch rokov vydávajú ešte tri štúdiové albumy v angličtine, Third Eye, Dogstime a Legal Drug. Na piatom albume Legal Drug, vydanom v roku 1997 bola záverečnou piesňou prvá so slovenským textom Slovenská. Tá sa stala skladbou roka 1997. Od tej doby interpretujú skladby v slovenčine. Potvrdil to album Viem kde boh spí (1998), na ktorom boli hity Divoký dážď a Raz tam v uličkách. V roku 2000 vychádza úspešný album Babylon hotel s hitmi Kúpim si pekný deň, Láska, Pesnička o Medulienke a Dnes je skvelý deň. Po albume Črepy (2002) vychádza ešte v roku 2002 kompilácia Single 1994–2002. Ich postavenie na popredných miestach slovenskej hudobnej scény potvrdili aj albumy Cesta do neba (2004), Mesto (2006) a Ako predtým (október 2007). V novembri 2008 vydali DVD a CD Live. V závere októbra 2009 vydali album s názvom Hlavu maj hore. V ankete Slávik obsadili za rok 2008 piate miesto, za rok 2009 boli na tretí, za rok 2010 na štvrtom a za rok 2011 na šiestom mieste. K 20. výročiu kapely vydali v septembri 2011 kompilačný dvojalbum Gladiator 20 rokov / 1991–2011 aj knihu s rovnakým názvom a podtitulom „…ako to naozaj bolo“.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM