Prokop Slováček Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Ušľachtilý vlk Adolf nám prinesie trópy i búrky

Posledná poprava, transplantácia obličky, Copacabana i ničivá povodeň. To všetko sa zmestilo do nášho ranného štartovacieho výberu.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Ušľachtilý vlk Adolf nám prinesie trópy i búrky
Zdroj: internet

Počasie si bude aj dnes pohrávať s našou trpezlivosťou. Na jednej strane sa dočkáme miestami až tropických teplôt 33 stupňov, na druhej nás meteorológovia varujú opäť pred búrkami ojedinele aj s krúpami. Búrkové výstrahy platia pre celé Slovensko, silný vietor potrápi sever stredného Slovenska a sever nášho územia.

Blahoželáme Adolfom

Mužské meno Adolf má germánsky pôvod a jeho význam je „ušľachtilý vlk“. Adolfovia majú veľmi radi spoločenský život. Svojou eleganciou a dôveryhodným vzhľadom si vedia ľahko získať sympatie okolia. Veľkou prednosťou je ich inteligencia.

Pamäť ich nikdy nesklame, dopredu ich ženie vrodená zvedavosť. To, čím prevyšujú ostatných, je ich vôľa. Typickým pre nich je úsilie angažovať sa. Ak zacítia v okolí krivdu alebo neprávosť, usilujú sa ju vždy napraviť.

PREČÍTAJTE SI AJ: EURO 2016 s Dnes24.sk: Kto zaváha, nevyhrá! Futbalová súťaž je tu aj vo štvrtok

Stalo sa vo svete

1837 – Americký vynálezca Charles Goodyear získal svoj prvý patent týkajúci sa zlepšenia vlastností prírodnej gumy.

1939 – Vo francúzskom Versailles vykonali poslednú verejnú popravu gilotínou, keď pred veľkým zástupom ľudí popravili vraha Eugena Weidmanna.

1950 – Americký chirurg Richard Lawler uskutočnil prvú úspešnú transplantáciu obličky.

1991 – Parlament v Juhoafrickej republike (JAR) zrušil posledný segregačný zákon o registrácii, ktorý delil obyvateľstvo podľa farby pleti.

PREČÍTAJTE SI AJ: Slzným plynom proti fanúšikom. Policajti boli ako nenormálni, hovorí rozhorčený Slovák

Stalo sa na Slovensku

1764 – Panovníčka Mária Terézia zvolala do Bratislavy uhorský snem. Keďže rokovanie so stavmi neviedlo k úspechu, zasadanie snemu rozpustila a až do svojej smrti už nezvolala žiadny snem. Reformné zmeny zavádzala bez súhlasu snemu.

1965 – Pri obci Číčov sa pretrhla hrádza Dunaja. Rieka zaplavila v priebehu niekoľkých dní územie s rozlohou 720 kilometrov štvorcových. Pod vodou sa ocitlo 46 obcí a mestá Komárno, Dunajská Streda a Kolárovo. Evakuovaných muselo byť 60.000 obyvateľov. Celkové škody prekročili tri miliardy korún.

2010 – Bratislava má svoj Filmový chodník slávy. Slávnostne ho otvorili na pešej zóne pred Mestským divadlom P.O. Hviezdoslava prvou odhalenou dlaždicou, na ktorej je podpis herca Ladislava Chudíka.

Skladba dňa

V roku 1943 sa narodil Barry Manilow, ktorý s hudbou začínal už na začiatku 70. rokov. V roku 1975 sa presadil hitom Mandy. Táto pieseň je populárna v rôznych obmenách dodnes. O dva roky vypustil do sveta pieseň Copacabana, ktorá sa stala aj dnešnou skladbou dňa.

Copacabana
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM