Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V stredu čakajme snehovú nádielku, meniny má Vratko

Pranostika na dnes hovorí: Všetci svätí s vínom idú, Leonard aj hostia prídu, Martin bude šenkovať, najprv víno koštovať, Kliment s Katarínou výska, advent, ba i Ondrej získa. Meniny má Vratko. Oblačno, na väčšine územia prehánky. Teploty 0 až 5 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V stredu čakajme snehovú nádielku, meniny má Vratko
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 3 až 0 a najvyššie denné 2 až 5 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno a snehové prehánky. Najnižšie ranné teploty 2 až –3 a najvyššie denné 0 až 4 stupne C.

Východ: prevažne oblačno a snehové prehánky. Najnižšie ranné teploty 2 až –2 a najvyššie denné 0 až 4 stupne C.

Meniny má Vratko

Mužské meno Vratko je slovenské a je pôvodnou domácou podobou slovanského mena Vratislav. Znamená „vráti slávu“ a s nositeľmi tohto mena sa stretávame iba ojedinele.

Vratkovia, ktorí svoje meniny oslavujú 29. novembra, milujú životné zmeny. Sú aktívni a majú rýchle reakcie. Aj keď neprahnú po vzdelávaní, potrebujú sa zúčastňovať na verejnom živote spoločnosti. Ak nemajú možnosť zaoberať sa množstvom vecí, alebo ich meniť, cítia sa nešťastní. V citovom živote sa prejavujú ako podmaniví, skúsení a výstrední muži.

Sú vitálni, no môžu trpieť depresiami. V jedálnom lístku by mali obmedziť najmä maslo, vajíčka a cukor.

Ovplyvňuje ich planéta Mars. Šťastné farby Vratkov sú červená a fialová. Ochranné rastliny púpava, chmeľ a horčica, ochranné kamene diamant a chalcedón.

Stalo sa doma

1859 – Narodil sa v Ružomberku jazykovedec KAROL KRČMÉRY, predseda Literárneho odboru Spolku sv. Vojtecha. Zomrel 2.2.1949.

1969 – Začalo svoju činnosť Maďarské oblastné divadlo Thália.

1974 – Narodil sa v Dubnici nad Váhom úspešný slovenský hokejista (útočník), bronzový z MS vo Fínsku PAVOL DEMITRA, dlhoročný hráč v americko-kanadskej NHL (Ottawa Senators, St. Louis Blues, Los Angeles Kings, Minnesota Wild, Vancouveru Canucks). Jeho posledným pôsobiskom pred tragickou smrťou (zahynul pri havárii lietadla) bola Kontinentálna hokejová liga (KHL). Hral za Lokomotiv Jaroslavľ. Zomrel 7.9.2011.

1989 – Nežná revolúcia: Federálne zhromaždenie na svojej mimoriadnej schôdzi zrušilo článok 4 ústavy (o vedúcej úlohe KSČ), zmenilo čl. 6 o Národnom fronte a čl. 16 o výchove v duchu marxizmu-leninizmu. Tým sa formálne skončilo 41 rokov vlády komunizmu v Československu. Súčasne bola ustanovená komisia na vyšetrovanie udalostí zo 17. novembra 1989.

Stalo sa vo svete

1929 – Americký pilot a polárnik Richard Byrd preletel ako prvý ponad južný pól.

1932 – Francúzsko a ZSSR podpísali pakt o neútočení.

1945 – Bola vyhlásená Federatívna ľudová republika Juhoslávia – FĽRJ (od roku 1963 Socialistická federatívna republika Juhoslávia – SFRJ, neskôr Juhoslovanská zväzová republika – JZR) na čele s maršalom Josipom Brozom Titom.

1947 – Valné zhromaždenie OSN prijalo rezolúciu o rozdelení Palestíny na dva štáty – židovský a arabský. Rezolúcia ukončila britskú správu nad týmto územím a zároveň odštartovala izraelsko-palestínsky konflikt.

2008 – Takmer 400 ľudí zahynulo a ďalších 300 osôb utrpelo zranenia pri nepokojoch medzi moslimami a kresťanmi v nigérijskom meste Jos.

Skladba dňa

2001 – Zomrel britský hudobník, gitarista a producent GEORGE HARRISON, člen slávnej skupiny BEATLES. Narodil sa 25.2.1943.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM