Martin Sýkora Správy

Rekonštrukcia základných škôl: Popradskí poslanci mali podpísať mlčanlivosť!

Pred oboznámením sa s podmienkami súťaže na rekonštrukciu škôl mali popradskí poslanci podpísať čestné vyhlásenie o mlčanlivosti! Neurobili tak všetci.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia základných škôl: Popradskí poslanci mali podpísať mlčanlivosť!
Foto: Peter Handzuš

Podľa Wzoša je to štandardný postup

Vedenie Popradu už skôr informovalo o zámere rekonštruovať popradské základné školy. Na území mesta je ich vyše 20. Veľký projekt si vyžaduje veľkú prípravu.Poslanci popradského mestského zastupiteľstva mali podpísať čestné vyhlásenie, v ktorom sa zaväzujú k mlčanlivosti. Ide o návrh koncesnej dokumentácie pre zadávania nadlimitnej koncesie.

„Čestne vyhlasujem, že dodržím dôvernosť informácií uvedených v koncesnej dokumentácii a že budem zachovávať mlčanlivosť o obsahu koncesnej dokumentácie až do dňa, keď bude zákonným spôsobom uverejnená,“ píše sa v texte čestného vyhlásenia. Podľa viceprimátora Popradu Igora Wzoša nejde o neštandardný postup. „Je to štandardný postup, predpokladá ho zákon. Vo chvíli, keď máte súťažné podklady a súťaž ešte nie je vyhlásená, by ste poskytli podklady firme, ktorá by eventuálne chcela súťažiť, mala by istý náskok pred tými, ktorí sa k nej nevedia dostať. Bola by v istej výhode, čo by iné firmy mohli napadnúť a povedať, že boli diskriminované. To je celá pointa,“ vysvetlil Wzoš.

Viacero poslancov sa však rozhodlo vyhlásenie nepodpísať. „Nepodpísali to všetci, čo je pre mňa záhada. Na jednej strane si vyžiadali, že chcú jednať o podmienkach, za ktorých by sa takáto súťaž vyhlásila a na druhej strane si to neprevezmú. Pre mňa je otázka, o čom vlastne chcú jednať,“ konštatoval Igor Wzoš, podľa ktorého takýto spôsob využívajú aj iné mestá. „Bratislava teraz súťaží takýmto spôsobom verejné osvetlenie a tam poslanci takisto dostali takéto podklady, lebo chceli o nich rokovať oproti čestnému prehláseniu. Dokonca tam majú aj finančný postih, ak by bolo preukázané, že to poskytli niekde ďalej,“ dodal 1. viceprimátor.

Čestné vyhlásenie o mlčanlivosti 06/2017
1
Galéria

Niektorí poslanci nepodpísali, ani 2. viceprimátor

Mlčanlivosť nepodpísalo viacero poslancov, ktorý svoje rozhodnutie zdôvodňujú viacerými argumentmi. „Čestné vyhlásenie o mlčanlivosti v súvislosti s koncesnou dokumentáciou súvisiacou s navrhovanou rekonštrukciou ZŠ a MŠ predložené mi v kancelárii pre občanov na Mestskom úrade v Poprade som nepodpísala, pretože zákon č.369/90 Zb.o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a sľub poslanca, ktorý som zložila na ustanovujúcom zastupiteľstve konanom po voľbách v roku 2014 ma dostatočne zaväzuje k diskrétnosti o činnosti a náplni firiem, ktoré sa akýmkoľvek spôsobom (výberové konanie, verejný prieskum, vyhlásená súťaž atď.) aktívne zúčastňujú na správe vecí verejných v samosprávnych činnostiach,“ uviedla poslankyňa Anna Schlosserová, ktorá sa za obdobie svojej činnosti s takouto požiadavkou nestretla a preto poslankyňu prekvapila. „Ak sa jednalo o materiály priamo súvisiace s obsahom prerokovávaného návrhu v zastupiteľstve je samozrejmosťou, aby som ako poslanec, od ktorého sa očakáva hlasovanie bola o všetkých podrobnostiach úplne a vecne informovaná. Hlasovaniu poslancov v MsZ má predchádzať poskytnutie nezávislých, úplných a 100%-ných podrobných údajov a informácií o to viac, že sa jedná o rozhodovanie vo veciach verejných. Do dnešného dňa z toho dôvodu nemám informáciu čo bolo obsahom predmetného materiálu,“ dodala.

Čestné vyhlásenie nepodpísal ani 2. popradský viceprimátor. „Tento projekt, ak sa bude realizovať, na dlhú dobu – predpokladá sa 15 rokov plus dobu realizácie projektu, čo sú ďalšie tri roky – zaviaže mesto Poprad k významným platbám, pričom podľa posledných informácií poskytnutých na zastupiteľstve sa nebude jednať len o peniaze získané z energetických úspor. Chcem preto projekt posúdiť komplexne a objektívne,“ vysvetlil popradský viceprimátor Pavol Gašper, ktorý nespochybňuje dobrý úmysel. „Avšak, ak by som podpísal prehlásenie o mlčanlivosti, tak sa obávam, že by sa mohli moje snahy o nezávislé získanie informácií týkajúcich sa tejto záležitosti z iných prameňov posudzovať ako porušenie mlčanlivosti a mohli by viesť k sankciám. Uprednostnil som slobodu prístupu k informáciám,“ dodal 2. viceprimátor.

Stav popradských škôl si vyžaduje investície. O tom, akým spôsobom sa rekonštrukcia uskutoční, rozhodnú poslanci zastupiteľstva.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM