Tlačové správy

Rodičia piatakov, pozor! Nasmerujte vaše dieťa do „osemročiek“ Spojenej školy na Ulici Dominika Tatarku v Poprade!

Aktuálny školský rok sa pomaly dostáva ku svojej polovici a mnohí rodičia, ktorých ratolesti chodia do základných škôl, začínajú zvažovať, kam ďalej nasmerovať deti, kde majú získať ďalšie vzdelanie.

Ilustračný obrázok k článku Rodičia piatakov, pozor! Nasmerujte vaše dieťa do „osemročiek“ Spojenej školy na Ulici Dominika Tatarku v Poprade!
Zdroj: TASR

Poradiť chceme tým mamičkám i oteckom z Popradu a okolia, ktorí majú doma piatakov. Viete, že Spojená škola na Ulici Dominika Tatarku v Poprade ponúka štúdium v osemročnom gymnáziu? Ďalšie informácie ponúka zástupkyňa riaditeľa pre „osemročky“ Viera Selepová.

Na čom stavia vaše osemročné gymnázium?
- Určite na tradícii. Ak by som mala použiť obchodnícku terminológiu, „na trhu“ sme už vyše 20 rokov – vznikli sme v roku 1992. Čo je naším ďalším benefitom, to je zameranie na cudzie jazyky. V popredí sú dva – nemčina a angličtina, pričom ich týždenná dotácia je vysoká. V prime a sekunde majú žiaci týždenne 5 hodín nemčiny, v tercii a kvarte sú to 4 hodiny. Angličtina má od od primy po kvartu tiež vyšší počet hodín – štyri.

S výukou cudzích jazykov súvisia aj naše ďalšie aktivity, najmä jazykovo-poznávacie pobyty v nemecky, resp. anglicky hovoriacich krajinách. Niektorí naši žiaci po ukončení štvrtého ročníka (kvarty) pokračujú v štúdiu v slovensko-nemeckej bilingválnej sekcii, ktorá sídli s nami v jednej budove na Ulici mládeže, ostatní žiaci pokračujú v štúdiu až do maturity ďalej na „osemročkách“. Rada by som spomenula, že k štandardu vybavenia školy patria špeciálne učebne, dve telocvične, posilňovňa, školská jedáleň, ale máme aj čosi nadštandardné – bazén priamo v budove školy.

Čo by mali urobiť rodičia, ktorí chcú mať dieťa od budúceho školského roku vo vašej škole?
- Mali by začať u výchovného poradcu školy, ktorú ich dieťa navštevuje. Od neho získajú dôležité informácie o ďalšom postupe. Zákonný zástupca podáva do 10. apríla 2016 vyplnenú prihlášku riaditeľovi ZŠ, ten zašle prihlášky žiakov na stredné školy, na ktoré sa žiaci hlásia. Uzávierka prihlášok je 10. apríla 2016.

Prihláška je podaná, čo bude nasledovať ďalej?
- Prijímacie pohovory. Tie budú v dvoch termínoch – 9. mája 2016 a 12. mája 2016. Prijímacie skúšky absolvujú žiaci písomne z dvoch predmetov – z matematiky a zo slovenského jazyka a literatúry. Obsahom „prijímačiek“ je učivo základnej školy (vrátane príslušnej časti prebiehajúceho 5. ročníka) v súlade so Štátnym vzdelávacím programom pre ZŠ.

Aké sú kritériá prijatia na štúdium vo vašom gymnáziu?
- Vo všeobecnosti môžeme povedať, že každý rok prijímame žiakov do dvoch tried. Podmienkou prijatia na gymnázium s osemročným štúdiom je úspešné ukončenie 5. ročníka ZŠ a zvládnutie prijímacích skúšok. Prijatie na štúdium môže kladne ovplyvniť výborné umiestnenie v predmetových olympiádach. Definitívne kritériá pre prijímanie do 1. ročníka 8-ročného gymnázia SŠUDT v Poprade sú od 18. 12. 2015 na webovej stránke školy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM