Peter Handzuš Hokej

Rozpis budúcoročných zápasov MS v hokeji

Slováci v prvých troch dueloch proti favoritom, na úvod s Kanadou.

Slovenskí hokejoví reprezentanti sa na budúcoročných majstrovstvá sveta vo Fínsku a Švédsku predstavia hneď v úvodný deň turnaja, v piatok 4. mája v slávnej helsinskej Hartwall Arene proti olympijským víťazom z Kanady. V stredu to potvrdila Medzinárodná hokejová federácia (IIHF), ktorá zverejnila kompletný rozpis 76. svetového šampionátu (4.-20. mája).

Slovákom, ktorí sú po prepustení Glena Hanlona stále bez trénera, žreb príliš neprial, keďže prvé tri zápasy odohrajú proti najzvučnejším tímom v skupine. Dva dni po Kanade si zmerajú sily s obhajcami titulu z Fínska (15.15 h) a 7. mája nastúpia proti výberu USA (19.15 h). V základnej skupine ich ďalej čakajú postupne Kazachstan (9. mája o 15.15), Bielorusko (12. mája o 11.15), Švajčiarsko (13. mája o 19.15) a na záver sa stretnú s Francúzskom (15. mája o 15.15). Druhú vetvu tvorí švédska metropola s domácimi Tre Kronor, Ruskom, Českom, Nemeckom, Nórskom, Lotyšskom, Dánskom a Talianskom.

Úvodný duel šampionátu v Helsinkách odohrajú Američania s Francúzmi, pričom domáci obhajcovia trofeje si vo večernom zápase zmerajú sily s Bieloruskom. V Štokholme sa o otvorenie postarajú nemeckí hokejisti s nováčikmi z Talianska. Na druhý deň budú najväčšími ťahákmi súboj zámorských veľmocí Kanady s USA a duel Švédska s Českom. Boje v základných skupinách skončia v utorok 15. mája. Štvrťfinále je na programe 17. mája (po dve v oboch mestách), semifinále už len vo Fínsku 19. mája a na druhý deň zápasy o bronz i finále.

Na tohtoročných majstrovstvách v Bratislave a Košiciach sa uskutočnil posledný hokejový šampionát pod formátom, ktorý zaviedli v roku 1998 a trochu zmenili v roku 2000. Podľa nového modelu, ktorý primárne kopíruje starý štýl spred 1998, sú účastníci šampionátu rozdelení do dvoch základných skupín po osem tímov. To znamená, že každé mužstvo odohrá v základnej skupine sedem zápasov s vopred známymi súpermi. Najlepšie štyri tímy z oboch 8-členných skupín postúpia do štvrťfinále, posledné z osmičiek zostúpia do nižšej kategórie MS. Tímy z 5.-7. miesta oboch skupín už nebudú hrať žiadne ďalšie zápasy. Počet duelov na šampionáte sa tak zvýši zo súčasných 56 na 64.

Zmena nastane aj vo vyraďovacej fáze. Namiesto súčasného krížového systému sa štvrťfinálové stretnutia odohrajú v rámci skupín, teda pôjde o takpovediac o „konferenčnú“ play off. Výnimočne sa uskutočnila v roku 2008 v Kanade, keď sa v Halifaxe a v Quebecu stretli prvé so štvrtými a druhé s tretími tímami príslušných skupín. Semifinále sa však už bude hrať opäť krížovým spôsobom a na jednom mieste, na budúci rok to bude ako hlavný organizátor fínske hlavné mesto Helsinki, v roku 2013 švédske hlavné dejisko. Šampionát 2012 odštartuje 4. mája, v Helsinkách sa bude hrať v slávnej Hartwall Arene (13.349 divákov), v Štokholme v Globe Ericsson Arene (13.850).

Budúcoročný šampionát určí aj nasadzovanie krajín na zimné olympijské hry v Soči 2014. Deväť najvyššie postavených tímov v renkingu IIHF po MS 2012 si zabezpečí priamu účasť v troch štvorčlenných základných skupinách na ZOH, o zostávajúcich troch mužstvách rozhodne kvalifikácia. Tá odštartuje v novembri 2012 a vyvrcholí troma finálovými turnajmi vo februári 2013, pričom ich víťazi sa predstavia v Soči. Slovensko kleslo po domácich MS na 10. priečku rebríčka medzinárodnej federácie a na potrebnú deviatu (Nórsko) stráca pri 3130 bodoch 45 bodov. Na 8. Nemcov to je už 60 bodov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM