Monika Vengrínová Rôzne

Rozpočet mesta na rok 2014: Tu všade sa bude rekonštruovať, či budovať

Koľko peňazí mesto Poprad v tomto roku použije na cesty, školy, parkoviská, či oddychové zóny? Kam peniaze z mestskej kasy poputujú? Takéto sú niektoré plány na rok 2014.

Ilustračný obrázok k článku Rozpočet mesta na rok 2014: Tu všade sa bude rekonštruovať, či budovať
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Cesty

Na výstavbu a rekonštrukciu komunikácií mesto vyčlenilo 1 967 700 eur, ktoré plánuje investovať do rekonštrukcie mostov a komunikácií na Športovej ulici, mestských komunikácií a chodníka na ulici 1.Mája, a to od Štefánikovej po Hviezdoslavovu ulicu a chodník od Hviezdoslavovej po ulicu J. Wolkera. Ďalej na rekonštrukciu mestských komunikácií na Hviezdoslavovej ulici a na ul. Alžbetina vrátane asanácie objektu v druhej etape. Opravovať sa budú i komunikácie a chodníky na ulici Pod bránou a na Slavkovskej ulici v Spišskej Sobote vrátane archeologického prieskumu.

Parkoviská

V roku 2014 je naplánovaná i výstavba nových parkovísk na ulici Allendeho v Matejovciach, pri cintorínoch v Matejovciach a v Spišskej Sobote, kde sa bude vykonávať i archeologický prieskum. Ďalej sa vybuduje parkovisko pri rímsko-katolíckom kostole na Strážskom námestí a parkoviská na sídliskách JUH. Parkoviská budú realizované na základe dlhodobejších sledovaní dopravnej situácie na miestach plánovanej výstavby a tiež na základe požiadaviek obyvateľov. Mesto na tieto účely vyčlenilo 531 tisíc eur.

Verejné osvetlenie

Rekonštruovať sa bude tiež verejné osvetlenie, na ktoré bude použitých 49 500 eur. Pôjde o osvetlenie na ulici Slavkovskej v Spišskej Sobote a v Poprade-Matejovciach v Továrenskej štvrti, kde sa bude rekonštruovať i miestny rozhlas. Východoslovenské elektrárne tiež plánujú realizáciu rekonštrukcie svojich elektrických rozvodov.

30 600 eur je v rozpočte vyčlenených na výstavbu nového verejného osvetlenia vo vnútrobloku J. Curie – 1.mája a na Moyzesovej ulici na úseku, kde v minulosti dochádzalo k lúpežným prepadnutiam práve v dôsledku neosvetlenej ulice.

Školstvo

V roku 2014 je plánovaný kapitálový výdavok vo výške 347 000 €, a to na prestavbu plochej strechy na sedlovú v objekte ZŠ na Komenského ulici vo výške 337 000 € a na revitalizáciu školského dvora ZŠ na Francisciho ulici vo výške 10 000 €.

Na projekt „Vzdelávanie“ – Premena tradičnej školy na modernú bude použitých 127 260 eur. V rámci tohto projektu za 5 % spoluúčasti mesta sa modernizuje výchovno-vzdelávací proces, učebne a didaktické pomôcky. Cieľom projektu je uskutočniť obsahovú prestavbu vzdelávania s využitím inovatívnych foriem a metód výučby a skvalitniť výchovno–vzdelávací proces a materiálne podmienky Spojenej školy na Letnej ulici a ZŠ s MŠ na ul. Fraňa Kráľa v Poprade-Veľkej.

Revitalizácia zelene a oddychových plôch

2 561 500 eur mesto použije na revitalizáciu priestorov na nám. Sv.Egídia, kde pôjde o rekonštrukciu centrálnej časti námestia. Predmetom bude výstavba novej fontány východne od evanjelického kostola vrátane novej dlažby a zelene s osadením drobných prvkov architektúry, osvetlenia, lavičiek a odpadkových košov. Upravená bude i dlažba a zeleň v časti „medzikostolia“. Z južnej strany evanjelického kostola bude osadených šesť predajných stánkov. Nová dlažba bude položená aj na severnej a južnej spojnici oboch rekonštruovaných častí námestia. Z vyčlenenej sumy bude revitalizovaná i zeleň a oddychové plochy na ul. Na letisko v Poprade-Veľkej, kde dôjde k rekonštrukcii peších trás, detského ihriska, lavičiek, odpadkových košov. Takisto budú vykonané sadové úpravy, rekonštruované osvetlenie a osadený bude kamerový systém pre monitorovanie daného územia. V rámci realizácie zelene a oddychových plôch na sídlisku JUH I na Tomášikovej ulici bude zrealizované detské a multifunkčné ihrisko a tiež vonkajšie fitnes, ako i lavičky a odpadkové koše. Realizovaný bude kamerový systém. Na základe podnetov občanov je v tomto roku naplánovaná i výstavba detského ihriska na Strážskom námestí.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM