Peter Handzuš Kultúra

S digitalizáciou to nebude také jednoduché. Presúva sa na jeseň

Digitalizácia 8000 kusov artefaktov zo zbierkového fondu Kežmarského múzea sa presúva na september. Potvrdila to riaditeľka múzea Erika Cintuľová. Pôvodne sa mala digitalizácia začať v polovici marca, jedným z dôvodov presunu termínu na jeseň je aj stále nekončiaca sa zima pod Tatrami.

Ilustračný obrázok k článku S digitalizáciou to nebude také jednoduché. Presúva sa na jeseň
Zdroj: TASR

„Vzhľadom na aktuálne poveternostné podmienky by sa nám asi nepodarilo vykúriť miestnosť, kde by malo samotné digitalizovanie prebiehať,“ konštatovala Cintuľová.

Národný projekt chceli pôvodne presunúť na leto, s tým však vedenie Kežmarského hradu nesúhlasilo, keďže by museli počas top sezóny na mesiac zatvoriť brány pre verejnosť. „Napokon sme sa dohodli, verím, že v septembri sa to podarí,“ dodala Cintuľová.

Tento projekt je financovaný z prostriedkov Európskej únie a múzeum v Kežmarku je jediné vybraté z Prešovského samosprávneho kraja, a to kvôli spracovanosti zbierok. Zároveň ide o pilotný projekt a jeho výhodou podľa riaditeľky je, že zbierky budú odborne zakonzervované a budú o nich spracované digitalizačné záznamy.

Do tohto procesu budú zapojené zbierkové predmety z oblasti histórie, umeleckej histórie, literárnej histórie, archeológie a národopisu. „Tento projekt slúži hlavne pre múzejníkov, k nahliadnutiu bude však v obmedzenej miere aj pre odbornú či laickú verejnosť,“ doplnila Cintuľová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM