Slavo Petrus Iné športy

Seminár bojových športov v Poprade: Na tatami sa predstavili špičkoví tréneri

Popradský Extreme combat club usporiadal v sobotu 7. marca v telocvični Sportcentra Zámoček v Poprade-Matejovciach druhé stretnutie trénerov a cvičencov bojových umení zo Slovenska, Poľska a Českej republiky.

Ilustračný obrázok k článku Seminár bojových športov v Poprade: Na tatami sa predstavili špičkoví tréneri
Zdroj: Dnes24.sk

Vyše 120 účastníkov seminára si na troch tatami, pod vedením skúsených trénerov, vyskúšalo a precvičilo množstvo bojových techník v jiu-jitsu, brazílskom jiu-jitsu, combat sambo, karate, krav-mage a combat aikide. V čom spočíva základ týchto športov nám v krátkosti vysvetlil hlavný organizátor podujatia, tréner Extreme combat club Poprad Jozef Lenčéš: „Z klasického jiu-jitsu vznikli športy ako džudo, karate či aikido. Brazílske jiu-jitsu sa zameriava hlavne na boj na zemi, je to veľmi namáhavý štýl boja, pretože v zápase na zemi sa nedá ani na chvíľu oddýchnuť. Sambo pochádza z Ruska a v preklade znamená sebaobrana bez použitia zbrane, ktorý trénujú ruské špeciálne jednotky, kde sú okrem prvkov džuda, zápasenia a jiu-jitsu používané prvky boxu a thajského boxu.“

Ukážky ruskej sebaobrany

Techniky samba precvičoval český tréner Ján Paldus, vicemajster Európy a český reprezentačný tréner samba. „Do Popradu ma pozval Jozef Lenčéš, aby som prezentoval svoju školu a novovzniknutú českú federáciu bojových umení pod názvom IAMA (International asociation martial arts). Špecializujem sa hlavne na sambo a jiu-jitsu. Sambo, čiže sebaobrana bez zbrane, sa rozdeľuje na športové sambo, combat sambo a vojenské sambo. Je to dosť starý štýl boja a myslím si, že v Českej republike bolo sambo skôr ako džudo. Keď som začal trénovať bojové športy mal som 10 rokov, spočiatku to bolo taekwondo, neskôr karate, jiu-jitsu a teraz sambo. Živím sa ako profesionálny tréner, k tomu nejaké stráženie, čiže security a najnovšie trénovanie na seminároch,“ stručne zhrnul svoju činnosť skúsený tréner J. Paldus.

Krav-maga, sebaobrana izraelských vojakov

Okrem spomínaných športov mohli prítomní zhliadnuť tréning kyokushinkai karate. Ide o najtvrdšiu formu karate, ktorá sa vo svete trénuje. Na Slovensku sa mu venuje iba malá skupina bojovníkov v okolí Dunajskej Stredy a Bratislavy. V Poprade si účastníci seminára vyskúšali aj niekoľko techník z krav-magy, bojového umenia, ktoré predstavuje oficiálnu zostavu techník vypracovaných pre sebaobranu a boj zblízka izraelských obranných síl, izraelskej polície a ďalších izraelských bezpečnostných zložiek.

Predviedol sa aj niekoľkonásobný majster sveta

Pozvanie na seminár prijal aj Rudolf Ďurica, trojnásobný majster sveta federácie WPMF, držiteľ interkontinen­tálneho titulu federácie WMC, majster Európy federácie WPKL, dvojnásobný majster Kambodže, majster Hongkongu a majster lokálnych častí Thajska. Je držiteľom ôsmich opaskov v thajskom boxe a kickboxe. Svoj posledný profesionálny zápas boxoval koncom novembra, pred ktorým spolupracoval aj s popradským trénerom Zdenom Fedorom.

Garantom vydarenej akcie bol Poliak Pavel Handzlik, držiteľ 8 danu v jiu-jitsu. V Poľsku je bojové umenie na veľmi vysokej úrovni. Ako nám prezradil Jozef Lenčéš, záujem o seminár zo strany Poliakov bol obrovský, kvôli kapacite telocvične museli niekoľko trénerov a cvičencov z Poľska odmietnuť.

Seminár bojových športov v Poprade
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM