Peter Handzuš Rôzne

Sezóna sa blíži. Pripravujú sa aj menšie lyžiarske strediská

Aj menšie lyžiarske strediská pod Tatrami sa pripravujú na novú zimnú sezónu. Všetci však čakajú na lepšie poveternostné podmienky, aby mohli začať so zasnežovaním a potešil by ich aj prírodný sneh.

Ilustračný obrázok k článku Sezóna sa blíži. Pripravujú sa aj menšie lyžiarske strediská
Zdroj: TASR

Alternatívou oproti veľkým strediskám ako sú Tatranská Lomnica, či Štrbské Pleso sú strediská v Lopušnej doline pri Svite, Ski Bachledova v Bachledovej doline, Ždiar – Strednica a opäť spúšťajú prevádzku aj v Liptovskej Tepličke.

Liptovská Teplička

„Na začiatku našej obce pri poľnohospodárskom družstve oproti Vikartovskému mlynu máme vleky, ktoré spustí spoločnosť Ski Kravany a bude ich v zime prevádzkovať,“ objasnil starosta Liptovskej Tepličky Slavomír Kopač.

V januári na svahu spustili skúšobnú prevádzku, neskôr tu osadili nový vlek a táto zimná sezóna by tu už mala prebiehať naplno. „Okrem toho doplnili nejaké iné služby týkajúce sa bufetu, záchodov a pod. Ešte tam prebiehajú nejaké dokončovacie práce, ale mali by to stihnúť do zahájenia novej sezóny, ktorá by mala byť v období medzi sviatkami,“ dodal Kopač.

Lopušná dolina

Na priaznivejšie poveternostné podmienky čakajú aj v Lopušnej doline, aby mohli zasnežovať. „Od septembra sme robili bežnú údržbu, vyčistili sa kanóny, skontrolovalo sa lano na vleku a poháňacia jednotka, nainštalovali sme aj odbavovací systém, ktorý na leto vždy dávame dolu,“ priblížil práce v stredisku SkiChem Lopušná dolina jeho vedúci Ondrej Zoričák.

Ceny sa tu oproti minulej sezóne nezmenili, vlani tu spustili sezónu v polovici decembra a zasnežovať začali 12. novembra. Tohto roku by chceli zahájiť sezónu 21. decembra, kedy začínajú celozávodné dovolenky. Denná prevádzka tu bude od 9.30 h. do 15.30 h., večerné lyžovanie bude od 18. hodiny do 20.30 h. „Naše stredisko navštevujú v podstate už len domáci lyžiari, zahraničných návštevníkov sme v podstate stratili,“ uzavrel Zoričák.

Ždiar – Strednica

Všetko je pripravené na novú sezónu aj v stredisku Ždiar – Strednica pod Belianskymi Tatrami. „Len aby už prišiel nejaký mráz, keď prírodného snehu veľmi nebude. Všetko u nás ostáva po starom, postavili sme len novú ošetrovňu pre horskú službu. Sme asi jední z mála, čo sme nemenili ceny skipasov,“ priblížil vedúci strediska Marián Bekeš.

Minulý rok tu sezónu otvorili pomerne neskoro, až 23. decembra, Bekeš nepredpokladá, že sa to tohto roku podarí skôr.

Bachledova dolina

„Ešte nezasnežujeme, lebo počasie nám nepraje. Momentálne u nás prebiehajú údržby sedačiek, kontrola sedačiek, vlekov, odborné kontroly lán a podobné práce, ktoré sú potrebné na spustenie prevádzky,“ priblížil situáciu marketingový asistent v Ski Bachledova Peter Nemešány.

Sezónu tu minulý rok spustili druhý decembrový týždeň, tohto roku by chceli otvoriť aj skôr, všetko záleží od počasia. Ceny v stredisku sa o niečo zvýšili, avšak v rámci denného lístka budú môcť lyžiari využiť aj večernú lyžovačku. „V rámci večerného lyžovania sme vytvorili nové osvetlenie, nový vlek, máme aj novú dráhu na snowrafting, taký profesionálny tunel, každý rok sa usilujeme priniesť niečo nové,“ dodal Nemešány.

Sezóna sa blíži. Pripravujú sa aj menšie lyžiarske strediská
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM