Ingrid Janigová Správy

Sila prírody inšpirovala aj umelcov: Tatranci si pripomenú príbeh spred desiatich rokov

Dnes to je presne desať rokov, čo sa Vysokými Tatrami prehnala ničivá smršť. Vietor lámal stromy, zhadzoval strechy, jednoducho ničil všetko, čo mu prišlo do cesty. Každodenný život bol tak za pár minút preč.

Ilustračný obrázok k článku Sila prírody inšpirovala aj umelcov: Tatranci si pripomenú príbeh spred desiatich rokov
Zdroj: Dnes24.sk

„Na jednej strane sme prežívali beznádej a na tej druhej sme sa dokázali zomknúť a spoločnými silami zabojovať pri odstraňovaní následkov živelnej pohromy. Navyše, nám mnohí, neraz úplne cudzí ľudia, prejavili spolupatričnosť, a to nielen zo Slovenska, ale obrovskú podpory sa nám dostalo zo susednej Českej republiky,“ vracia sa k dramatickým chvíľam Ján Mokoš, primátor mesta Vysoké Tatry.

Tatrám po víchrici pomohlo 982 darcov, medzi ktorými nie sú len spoločnosti, firmy a inštitúcie, ale aj fyzické osoby, obyčajní ľudia a dokonca anonymní darcovia, ktorí prispievali. Tridsaťdva najväčších donorov pozval primátor mesta na osobné prijatie, ale mená všetkých ostatných budú vysvietené počas podujatia pod názvom Tatranský príbeh, ktoré sa uskutoční 19. novembra o 16.00 hodine pri pamätnom mieste pred Domom Služieb v Starom Smokovci.

V Tatrách zaznie minikantáta

Udalosti spred desiatich rokov nenechali ľahostajnými ani umelecké duše a ako to už býva zvykom, svoje pocity pretavia do umeleckého diela. Obdobný osud má aj minikantáta pre zmiešaný zbor a štvorručný klavír od hudobného skladateľa národného umelca Milan Nováka, ktorú pomenoval Tatry 2004.

„Tragédia z roku 2004 ho inšpirovala a pod vplyvom udalostí napísal túto kantátu. V stredu pri pripomenutí si desiateho jej výročia bude mať jeho dielo premiéru. Na hudobný zážitok sa môžeme tešiť v podaní 30-členného Mestského speváckeho zboru Nostro Canto z Prešova. O umelecké dotvorenie atmosféry sa pričinia ešte aj operný spevák Filip Tůma i herec a moderátor Jozef Šimonovič,“ uviedol Ján Bendík, vedúci oddelenia kultúry a športu mesta Vysoké Tatry.

Prostredníctvom videoprojekcie sa vrátime v čase, aby sme si priblížili ťažké okamihy a udalosti, na čo poslúžia zostrihané spravodajské relácie a zábery z filmu Premeny Tatier.

Sila prírody na fotografiách

Dnes sa uskutoční v Hoteli Grand Starý Smokovec aj vernisáž rovnomennej výstavy Tatranský príbeh. Autorom fotoobrazov je fotograf Mikuláš Jacečko. „Zemplínčan sa chodieva do Tatier liečiť desiatky rokov a pravidelne tu trávi obdobie jesene, takže víchrica neobišla ani jeho a výstava je inšpirovaná práve týmito udalosťami. Z fotografií vznikne stála expozícia, ktorá bude prístupná návštevníkom hotela. Len pre zaujímavosť, toto je už druhá stála výstava Jacečka, prvá je umiestnená v Hoteli Slovan v Tatranskej Lomnici pod názvom Tatry môj druhý domov,“ prezradil na priateľa Mokoš.

Príroda nám s nevypočítateľnou pravidelnosťou ukazuje svoju silu a my môžeme len s pokorou prijímať, čo nám každodenný život prinesie. Aj preto by sme si mali uchovať v pamäti okamihy spred desiatich rokov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM