Monika Vengrínová Rôzne

Situáciu už okrem vetra komplikuje i dážď: Hrozia povodne

Rieka Poprad i Ľubický potok v Kežmarskom okrese už dosiahli druhý stupeň povodňovej aktivity, pričom hladiny tokov tu naďalej stúpajú. Prvý stupeň vyhlásili v Ždiari.

Ilustračný obrázok k článku Situáciu už okrem vetra komplikuje i dážď: Hrozia povodne
Zdroj: TASR

„Šťastím v súčasnej situácii je fakt, že intenzita zrážok sa mení. Keď sa intenzita zníži, vzostup hladiny sa zastaví, takže proces nie je úplne kontinuálny,“ uviedol Peter Smrtník, hydrológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ). Ďalej však upozornil, že nebezpečenstvo pretrvá až do piatkového rána. „Aj tam, kde je momentálne prvý stupeň povodňovej aktivity môže nastať najvyšší tretí stupeň,“ zdôraznil hydrológ SHMÚ.

V Ždiari je vyhlásený prvý stupeň

Prvý stupeň povodňovej aktivity vyhlásili v obci Ždiar, kde od 14.00 hodiny stále prší a dvíhajú sa hladiny miestnych potokov. Predpokladá sa preto, že čoskoro sa stav zmení na druhý stupeň.

„Teraz zasadla povodňová komisia, máme naplnené všetky priekopy, všetky potoky sú na brehovej čiare, začíname vrecovať najkritickejšie miesta, aby nepretrhlo hrádzu a nezatopilo domy a záhrady. Obyvatelia ma už informovali, že už ani kanalizácia nestíha, voda tečie po ulici a začína zatápať garáže,“ objasnil starosta obce Ždiar Pavol Bekeš.

Neprejazdné sú už aj ďalšie úseky

Situácia v okrese Poprad je naďalej veľmi zlá, momentálne sú už neprejazdné aj ďalšie úseky ciest. Z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove informovali, že kvôli popadaným stromom je momentálne neprejazdná cesta 2/537 medzi Starým Smokovcom a Tatranskou Lomnicou a cesta medzi Starou Lesnou a Tatranskou Lomnicou. Vo Vysokých Tatrách ostávajú neprejazdné aj úseky Štrbské Pleso – Podbanské a Štrbské Pleso – Vyšné Hágy. Neprejazdná je i cesta prvej triedy medzi Hranovnicou a Vernárom, kde na cestu spadlo najmenej štyridsať stromov. Cestári budú potrebovať na ich odstránenie ťažkú techniku. Strom aktuálne spadol i na hlavnú cestu v Spišskej Teplici.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM