Peter Handzuš Iné športy

Skialpinistické preteky pod rúškom tmy. Ak máte výstroj a čelovku, pretekať môžete aj vy

Už v piatok 8.3. po západe slnka si v úplnej tme pretekári s čelovými lampami vyskúšajú nielen svoju rýchlosť v atraktívnych skialpinistických pretekoch v Tatranskej Lomnici.

Ilustračný obrázok k článku Skialpinistické preteky pod rúškom tmy. Ak máte výstroj a čelovku, pretekať môžete aj vy
Zdroj: Dnes24.sk

Svoju účasť prisľúbil i Matej Landl, známy ako Egon Rozental z televízneho Paneláka, ale aj Pavol Barabáš režisér, scenárista a cestovateľ v jednej osobe. Druhý ročník tatranských nočných skialpinistických rely pretekov je prístupný aj pre verejnosť.

Preteky vhodné aj pre začiatočníkov

Nočný skialpinistické preteky s hromadným štartom bude preverením fyzickej, ale aj psychickej odolnosti pretekárov. Začnú sa v piatok o 18,00 hod. hromadným štartom z údolnej stanice kabínkovej lanovky v Tatranskej Lomnici.

Pretekárov čaká 2,9 km dlhá trasa s prevýšením 460 m a koncom pri horskej reštaurácii Pizza Štart. Všetci pretekári budú mať povinne okrem skialpinistického výstroja aj čelové lampy. Pretekov sa nemusia báť ani začiatočníci, keďže pre verejnosť sú pripravené až štyri kategórie náročnosti s limitmi trate od 35 až po 90 minút.

„Som nesmierne rada, že sa nám darí návštevníkom Tatier pripravovať rôznorodé zaujímavé podujatia. Skialpinizmus do Tatier právom patrí. Je to nádherný šport o zdolávaní samého seba a vnímaní hôr, ktoré majú práve v zime svoje osobitné čaro. Pre druhý ročník Skialp Grand Tour sme špeciálne, spolu s prevádzkovateľom lyžiarskeho strediska v Tatranskej Lomnici, prispôsobili podmienky úpravy zjazdoviek a nočný svah bude k dispozícii len pre pretekárov,“ povedala Lenka Maťašovská, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie CR Región Vysoké Tatry.

Záujem o skialpinizmus narastá

Skialpinizmus je zimný šport, ktorý je kombináciou voľného lyžovania a horskej turistiky. Skialpinizmus mnohým jeho nadšencom dáva možnosť uniknúť z bežných zjazdoviek do tichej prírody hôr, lyžovať v neporušenom snehovom prašane, či užívať si nezabudnuteľné scenérie zimnej prírody.

V posledných rokoch aj na Slovensku krivka záujmu o tento šport narastá. Bohužiaľ aj z dôvodu dlhoročného trendu nedostatku prírodného snehu sa mnohí vyznávači tohto športu presťahovali na zjazdovky, kde, bohužiaľ, môžu byť dôvodom na nechcené strety s ostatnými lyžiarmi.

Táto zimná sezóna skialpinistom praje vďaka dostatku prírodného snehu aj mimo zjazdoviek. Akcia takéhoto charakteru môže svojou atraktívnou formou ešte viac popularizovať tento šport, ale aj upozorňovať na nutnosť dodržiavať isté jeho bezpečnostné špecifiká.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM