Tlačové správy

Skúsený realitný maklér Miroslav Antoška o cenách v Poprade: TOTO je dôvod enormného rastu!

Situácia na trhu s realitami je v súčasnosti v najväčšom meste pod Tatrami pomerne zložitá. Realitný maklér Miroslav Antoška, ktorý v regióne pôsobí viac ako desať rokov tvrdí, že je veľmi náročné uspokojiť najmä miestnu klientelu s aktuálnou ponukou.

Ilustračný obrázok k článku Skúsený realitný maklér Miroslav Antoška o cenách v Poprade: TOTO je dôvod enormného rastu!
Zdroj: T&M s.r.o.

Aktuálne ceny

Cena jednoizbového bytu sa v Poprade pohybuje na úrovni 70 000 eur, v prípade lepších ponúk aj viac, pri dvojizbových bytoch je to cez 100 000 eur a trojizbové byty sa v súčasnosti predávajú za 125 000 až 140 000 eur. „To znamená, že cena za meter štvorcový bytu v Poprade sa blíži k hranici 2000 eur, závisí to od stavu nehnuteľnosti a lokality,“ doplnil Antoška s tým, že pred pandémiou bola cena za meter štvorcový zhruba o 500 eur nižšia.

Len pre porovnanie v rokoch 2012 a 2013 sa cena za dvojizbový byt v pôvodnom stave pohybovala na úrovni 40 000 až 45 000 eur, v prípade trojizbových bytov to bolo zhruba o 10 000 eur viac.

Cena za meter štvorcový bytu v Poprade tak bola 1 150 až 1 200 eur.

Konštante ale dosť výrazne rástli aj ceny pozemkov v Poprade. Cena za meter štvorcový sa v prípade pozemku s kompletnou infraštruktúrou dokáže vyšplhať aj na viac ako 150 eur.

Prečo tak narástli ceny?

Pozvoľný rast cien nehnuteľností je podľa Antošku dlhodobou záležitosťou zhruba desať rokov, skokový rast nastal paradoxne s príchodom pandémie. „V tej chvíli sa na trhu objavili ľudia, ktorí chceli investovať a uložiť peniaze do nehnuteľností, pretože to videli ako bezpečnú alternatívu. Za rast cien tiež môže nedostupnosť a zdražovanie stavebných materiálov. Ten spôsobil obavy u niektorých ľudí, ktorí mali v pláne kúpiť si pozemok a stavať dom. Zároveň zvyšovanie cien materiálov predražuje súčasné developerské projekty, v niektorých prípadoch investori dokonca z obavy pred nedostatkom stavebnín a ich vysokou cenou odložili výstavbu nových projektov,“ zdôvodnil Antoška.

Záujem je podľa neho o všetky typy realít, či sú to byty, domy, alebo apartmány a rekreačné nehnuteľnosti vo Vysokých Tatrách a okolí. Skúsený realitný maklér tvrdí, že situáciu na trhu deformujú ľudia, ktorí v regióne nežijú a nehnuteľnosti kupujú s investičným zámerom. „Tým pádom pre miestnych ľudí nie je dostatočná ponuka a nedokážeme uspokojiť ich dopyt,“ upozornil Antoška.

Najviac podľa neho v Poprade chýbajú jednoizbové a dvojizbové byty, v samotnom meste i v jeho okolí je tiež nedostatok rodinných domov, či pozemkov s kompletnou infraštruktúrou.

Kto nemusí, nepredáva

Ľudia sú pri predaji nehnuteľností opatrní a pokiaľ naozaj nemusia, svoje vlastníctvo nepredajú. Aj preto naďalej dopyt prevyšuje ponuku, hoci záujem o kúpu realít počas leta mierne klesol. „Súvisí to jednak s letným obdobím, kedy sa tradične zmierni pohyb na trhu, druhým závažnejším faktorom je už spomínaný rast cien. Ten je na pomery príjmov ľudí v tomto regióne relatívne dosť vysoký, takže množstvo z nich sa zamýšľa nad tým, či neodložia kúpu nehnuteľnosti. Na druhej strane je na trhu stále dosť takých klientov, ktorí predpokladajú ďalší rast cien a na základe toho investujú do kúpy,“ objasnil Antoška.

Zachránia to novostavby?

Podľa neho čiastočne pomohla situáciu vyriešiť výstavba nových bytoviek v rôznych častiach mesta. Vo väčšine šlo o projekty s ponukou na trojizbové a štvorizbové byty, ktoré dokázali uspokojiť dopyt niektorých rodín s deťmi. Aj v týchto novostavbách však byty skupuje klientela s investičným zámerom, zároveň sú cenovo veľmi ťažko dostupné pre väčšinu miestnych ľudí.

Nemyslím si preto, že výstavba nových projektov pomohla vyriešiť situáciu s bývaním v Poprade. Má na ňu zaujímavý vplyv, ale myslím si, že sa nepodarilo zlepšiť dostupnosť bývania pre všetky skupiny ľudí a stále chýbajú najmä menšie byty,“ skonštatoval Antoška.

Detailnú trhovú situáciu si jeho realitná kancelária v poslednom období vyskúšala aj pri projekte ako je Sobota Residence. V bývalom hoteli vznikol priestor nadštandardného bývania v desiatich bytoch vo výnimočnej lokalite a projekt sa vypredal ešte takzvane z papiera. „Výstavba ešte ani nezačala a vďaka obrovskému záujmu dnes developer vie, komu presne rezidenciu buduje,“ objasnil Antoška.

Pozemky idú na odbyt

Podobný prípad nastáva aj pri projekte Mathaus v mestskej časti Poprad – Matejovce. V prvej fáze predaja je pripravených 14 parciel na výstavbu rodinných domov a za pár dní sa podarilo rezervovať až 12 z nich.

Podobné projekty budú podľa realitného makléra aj napriek zvyšujúcej sa cene materiálov pribúdať,“ dodal na záver majiteľ realitnej kancelárie RK38.

Zdroj: T&M s.r.o.
Zdroj: T&M s.r.o.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Zdroj: T&M s.r.o.
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM