Peter Handzuš Rôzne

Slnko nás láka na výlet. Úrazov v horách pribúda

Nedeľné slnečné počasie bolo ako stvorené na výlet do hôr. Vysoké Tatry, Nízke Tatry aj slovenský raj zaplavili turisti. Nie všetci sa však šťastne vrátili domov.

Ilustračný obrázok k článku Slnko nás láka na výlet. Úrazov v horách pribúda
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Dopoludnia potrebovala pomoc Angličanka

V doobedňajších hodinách boli záchranári HZS požiadaní poskytnúť pomoc pre 18-ročnú turistku. Tá si pri Popradskom plese na turistickom chodníku poranila predkolenie a nedokázala už ďalej samostatne pokračovať.

Záchranári jej na mieste poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a transportovali ju terénnym vozidlom do Nového Smokovca, odkiaľ už pokračovala samostatne.

Dve akcie cez obed

Cez obed požiadal český cyklista záchranárov HZS o pomoc pre jeho manželku. Pri cyklotúre z Liptovskej Tepličky po zeleno značenom chodníku pod Kráľovu hoľu spadla a bolestivo si poranila dolnú končatinu.

Záchranári sa na miesto dostali pomocou terénneho vozidla a následne poskytli 51-ročnej pacientke neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Pacientka bola stabilizovaná pomocou vákuového matraca a transportovaná do popradskej nemocnice na ďalšie ošetrenie.

V obedňajších hodinách požiadal o pomoc slovenský turista. Jeho manželka si nešťastne poranila dolnú končatinu pri túre na vrchole rokliny Suchá Belá v Slovenskom raji.

Záchranári poskytli 45-ročnej pacientke neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ju transportovali terénnym vozidlom na Pílu Piecky, kde mali manželia zaparkované auto. Na ďalšie ošetrenie už pokračovala v sprievode svojho manžela.

Ozvali sa aj zo Zamkovského chaty

V poobedňajších hodinách požiadal o pomoc aj personál Zamkovského chaty. Na turistickom chodníku tesne nad chatou si 47-ročná turistka poranila členok a nebola schopná samostatnej chôdze.

Záchranári jej po príchode na miesto poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť, poranenú končatinu zafixovali a následne bola pacientka transportovaná do Starého Smokovca, odkiaľ už pokračovala so svojimi príbuznými.

O nedeľných záchranných akciách informovali záchranári na svojej stránke hzs.sk.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM