Peter Handzuš Iné športy

Slováci prehrali v Poprade aj s Fínskom. Na majstrovstvá sveta nepostúpili

Slovenskí volejbaloví reprezentanti neuspeli vo svojom treťom kvalifikačnom stretnutí o postup na MS, keď v M-skupine podľahli Fínsku 2:3 na sety. So štyrmi bodmi obsadili konečné tretie miesto.

Ilustračný obrázok k článku Slováci prehrali v Poprade aj s Fínskom. Na majstrovstvá sveta nepostúpili
Zdroj: TASR

Zverenci talianskeho lodivoda Flavia Gulinelliho držali s pravidelným účastníkom Svetovej ligy krok iba v prvom (26:24) a vo štvrtom sete (25:14). Účasť na svetovom šampionáte 2014 v Poľsku si zabezpečil práve posledný súper Slovenska, reprezentácia Fínska, ktorá v Poprade nenašla premožiteľa. Druhé miesto si vybojovali so ziskom piatich bodov Ukrajinci.

Slovensko – Fínsko 2:3 (24, –19, –19, 14, –10)
Rozhodovali: Kolarevič (Srb.), Zaharescu (Rum.), 2800 divákov – vypredané.
Slovensko: Skladaný, M. Nemec, Kohút, Kmeť, Ogurčák, L. Diviš st., libero Ondrušek (Bencz, Zaťko, Piovarči, Chrtiansky ml., Sopko st.). Tréner: Gulinelli.
Fínsko: Esko, Siltala, Sivula, Kunnari, Oivanen, Lehtonen, libero Kerminen (Šumov, Ojansivu, Tervaportti, Seppänen, Krastins). Tréner: Sammelvuo.

Pred vypredanou popradskou halou začal lepšie slovenský výber, ktorý sa ujal vedenia 5:2 po nepresnom smeči fínskeho hráča. Severania okamžite kontrovali dvoma bodmi a z podania i zrovnali na 7:7. Kohút dva razy prinavrátil tesný náskok na stranu Slovenska (8:7 i 9:8), ale Fíni naklonili misky váh na svoju stranu po chybnom smeči Diviša st. – 10:11. Tí vyhrávali po ďalších troch výmenách 13:11, ale po nepresnostiach na sieti i v poli dovolili Slovákom získať šesťbodovú šnúru – 17:13. Úspešný blok na Diviša st. znamenal zníženie na 17:14, no slovenský tím si udržiaval trojbodové vedenie až do stavu 21:18. Potom ich súper získal dva body v rade a striedajúci Ojansivu esom zrovnal na 23:23. Vzápätí pridal ďalšie, no následné pokazil a bolo 24:24. Záver setu vyšiel Slovákom, po úspešnom bloku a servise Nemca – 26:24.

Úvod druhého setu vyznel v prospech fínskej reprezentácie, ktorá si vypracovala dvojbodové vedenie 5:3. To stratila po ese Ogurčáka, no úspešný dvojblok im zabezpečil, že po prvom technickom oddychovom čase vyhrávala 8:6. Slováci zrovnali na 8:8 a chyba súpera im umožnila ísť do najtesnejšieho náskoku 10:9. Z neho sa netešili dlho, keďže Fínom sa podarila šesťbodová šnúra, po ktorej svietil na ukazovateli skóre stav 10:15. Od stavu 12:16 pridali severský súper tri body v rade a bolo jasné, kto získa druhý set vo svoj prospech. I keď Slováci znížili na 18:22, napokon prehrali set na 19.

Tretie dejstvo sa tiahlo bod po bode do stavu 5:4 v prospech slovenských volejbalistov. Potom prišiel výpadok a súperova štvorbodová šnúra (5:8). Slovenský výber korigoval manko na rozdiel dvoch bodov (9:11), skúsený fínsky tím však postupne pridával bod po bode a zvyšoval svoje vedenie (13:9, 17:13, 24:17). Dôležitý tretí set získal znova v pomere 25:19 a mohol sa tešiť z postupu na MS.

Do štvrtého setu už nastúpili Fíni v zmenenej zostave a lodivod dal možnosť hráčom z lavičky. Slováci si dokázali vypracovať hneď v úvode dvojbodové vedenie 2:0, ktoré postupne navyšovali (13:9, 16:10). Na rozdiel siedmich bodov zvýšil z podania Bencz, na 23:14 rovnako z podania Nemec. K tomu vzápätí pridali Slováci úspešný blok, znova sa presadil na podaní Nemec, ktorý uzavrel štvrtý set (25:14) a zápas posunul do tajbrejku. V ňom sa presadili Fíni 15:10 a zvíťazili 3:2 na sety.

Marek Kardoš, asistent trénera SR: „Po ťažkom prvom sete som si myslel, že sa to otočí na našu stranu. Bohužiaľ, kvalita na strane Fínov bola vyššia a Svetová liga, ktorú majú za sebou, sa na takomto turnaji ukázala. Individuálne máme výborný tím, no spolu to ešte nie je ono.“

Juraj Zaťko, nahrávač SR: „Dostali sme druhú šancu na postup, v prípade víťazstva 3:0 alebo 3:1. Začali sme výborne, atmosféra bola skvelá a mysleli sme si, že to dokážeme. Prejavila sa únava i keď Fíni odohrali rovnaký počet zápasov. Sklamanie je veľké, boli sme blízko, no nepostúpili sme.“

Slováci prehrali v Poprade aj s Fínskom. Na majstrovstvá sveta nepostúpili
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM