Peter Handzuš Rôzne

Slovenské ulice či obchody zaplavia nezábudky

Liga za duševné zdravie SR organizuje aj v tomto roku v poradí už 8. ročník informačnej kampane a celonárodnej Zbierky Dni nezábudiek.

Podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií výskyt nových duševných porúch vzrastá ročne približne o 23 percent. Aj preto liga organizuje informačnú kampaň a celoslovenskú zbierku pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia, ktorý pripadá na 10. október.

Téma kampane je „Nezabudnite na svoje duševné zdravie“. Liga sa snaží, aby sa každý človek s problémami dostal včas k odborníkovi a k správnej liečbe. „K tomu treba nielen informovaného pacienta, ale aj postupné dobudovanie komplexnej siete služieb…Takéto služby vznikajú "zdola“ cez naše organizácie, ktoré vytvárajú centrá sociálnej rehabilitácie a liga ich každoročne podporuje z výnosu zbierky," informovala Olga Valentová z Ligy za duševné zdravie.

Zbierka bude v slovenských uliciach prebiehať od 8. do 12. októbra, počas dnešného dňa a soboty sa bude do nej možné zapojiť aj v rámci obchodného reťazca Tesco. Ľudia si tak môžu zakúpiť za dobrovoľný príspevok malú modrú nezábudku, ktorá sa stala symbolom duševného zdravia. Nezábudky budú dávať dobrovoľníci, členovia združení alebo študenti. Zbierku je možné podporiť aj zaslaním SMS na číslo 833 v sieti všetkých operátorov v hodnote jedno euro alebo finančným príspevkom zaslaným na účet ligy.

Zbierku budú sprevádzať aj rôzne aktivity, ako napríklad reinštalácia úspešnej výstavy Art Brut na pôde ambasády USA. V deň začiatku zbierky sa bude konať v bratislavskom centre Eurovea happening spojený s koncertom, ukážkami literárnej a výtvarnej tvorby autorov s duševnou poruchou a rôznymi atraktívnymi aktivitami, ktoré vás určite prekvapia. Aktivity budú prebiehať aj v regiónoch Slovenska. Regionálne združenia pacientov a príbuzných organizujú výstavy, dni otvorených dverí, diskusie a prednášky s odborníkmi, alebo športové a iné podujatia.

Kampaň podporujú už tradične známe osobnosti ako herečka Anka Šišková, Maťo Landl, Janko Kroner, či herečka Kristína Farkašová. Myšlienky ligy pomáhajú presadzovať aj moderátorka Soňa Müllerová a Jarka Hargašová. Moderátori vo všetkých televíziách už niekoľko rokov nosia na šatách v deň 10. október malý kvietok, nezábudku, ako upozornenie pre divákov, že duševné zdravie je rovnako dôležité.

Text: TASR Foto: dusevnezdravie.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM