Monika Vengrínová Rôzne

Sneženie, čo vstúpilo do histórie nášho mesta: V Poprade padol snehový rekord!

Víkendová nádielka snehu v Poprade prekonala rekord. Podľa informácií zo Slovenského hydrometeorologického ústavu napadlo v našom meste za 24 hodín 39 cm snehu, čo je u nás najviac od roku 1951, odkedy SHMÚ tieto údaje eviduje.

Ilustračný obrázok k článku Sneženie, čo vstúpilo do histórie nášho mesta: V Poprade padol snehový rekord!
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Snehový rekord, ktorý určite potešil najmenších Popradčanov, skomplikoval situáciu najmä na mestských cestách a chodníkoch. V zmysle Operačného plánu zimnej údržby 2014/2015 vypracovaným Správou mestských komunikácií(SMK) v Poprade bol pri údržbe najväčší dôraz kladený na prejazdnosť príjazdov ku zdravotníckym zariadeniam, prejazdnosť komunikácií zaisťujúcich hromadnú autobusovú dopravu a z hľadiska dopravy najrizikovejšie miesta.

Technika SMK v Poprade cez víkend po popradských cestách a chodníkoch pri pluhovaní a posýpaní najazdila viac ako 3 tisíc kilometrov. Do zimnej údržby je pritom zaradených 32 km chodníkov a takmer 68 km mestských komunikácií. V uliciach je vzhľadom na množstvo snehu nonstop 6 traktorov, 2 malé posypové vozy s radlicami a 3 veľké sypače s radlicami. Na čistenie chodníkov boli nasadené aj ručné frézy. Údržbu počas víkendu zabezpečovalo v posilnených zmenách 54 pracovníkov SMK. Už v sobotu posilnili techniku v teréne 3 nakladače od externých dodávateľov, ktoré sa venovali čisteniu chodníkov a parkovísk v jednotlivých častiach mesta. SMK zasahovalo v uliciach nielen podľa schváleného operačného plánu, ale aj na základe požiadaviek občanov komunikovaných priamo cez dispečing.

„V tejto chvíli sa začalo pracovať aj na kontrole jednotlivých striech na majetku mesta, prioritou je nepoužívaná telocvičňa na Francisciho ulici, ktorá je v dezolátnom stave. Rovnako budeme venovať pozornosť aj streche zimného štadióna, ideme hľadať správnu technológiu na to, aby sme ten sneh čo najskôr dali dole,“ uviedol komunikačný manažér mesta Poprad Marián Galajda. 1.viceprimátor Popradu Igor Wzoš predpokladá, že v stredu 4. februára by už mohli byť všetky hlavné cesty a chodníky vypratané. Aj keď je nasadená všetka dostupná technika a pracovné sily, dočisťovanie ulíc a ciest však bude vzhľadom na množstvo snehu pokračovať postupne ďalej a z najkritickejších lokalít bude sneh postupne odvážaný. Samospráva momentálne zápasí aj s tým, kam v katastri mesta nahromadený sneh vyviezť. Odvoz nahromadených kôp by mal začať v utorok.

"Takáto situácia v novodobej histórii mesta ešte nenastala. Všetci, čo môžu, sú s technikou vonku, no bude to trvať ešte dni, kým sa podarí zabezpečiť komfortnú priechodnosť všetkých chodníkov a uličiek v meste. Ak máme v Poprade 100 km ciest a chodníkov, o ktoré je potrebné sa starať, tak je jasné, že technika nemôže byť vždy a všade. Tak ako nás mrzí sťažená priechodnosť niektorých dočisťovaných úsekov, tak chceme vzhľadom na mimoriadnosť situácie vyzvať občanov mesta aj na väčšiu vzájomnú solidaritu v tejto situácii,” dodal Wzoš.

V snahe zabezpečiť odvoz odpadu a umožniť manipuláciu s nádobami na odpad bez rizika ich poškodenia boli do čistenia stanovíšť kontajnerov od snehu zapojení pracovníci malých obecných služieb. Spolu 43 osôb bolo dnes nasadených v centre mesta, v Matejovciach, na sídliskách JUH I a ZÁPAD, od zajtra bude pri čistení mesta pomáhať 72 ľudí. Pracovníci firmy Brantner boli zapojení do čistenia stanovíšť kontajnerov na sídliskách JUH II, V a VI.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM