Peter Handzuš Rôzne

Spevavce live

Repertoár živých prenosov z územia Tatranského národného parku sa rozšíri o spevavce.

Hovorkyňa Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Beatrice Hudáková informovala, že nepôjde o prenos z tatranských svahov, ale z areálu záhrady, kde sídli Správa TANAPu. „Najprv to boli vzácne živočíchy z tatranskej prírody, teraz sú to spevavé vtáky,“ uviedla hovorkyňa.

Online prenosy rozšírila rezortná organizácia MŽP SR – Štátna ochrana prírody SR a Správa TANAPu. Tento ojedinelý výchovno-vzdelávací projekt má verejnosť možnosť sledovať na stránke www.spravatanap.sk. a tiež na stránke envirorezortu. „Už 4. rok Správa TANAPu realizuje monitoring chránených živočíchov pomocou solárne nabíjanej kamery. Prenos filmových obrázkov zabezpečuje vďaka moderným technológiám aj na internet,“ vysvetľuje Hudáková.

Zimný život spevavých vtákov Liptovskej kotliny sa rozhodli zoológovia zo Správy TANAPu priniesť divákom prvýkrát. Keďže v zime je menší prísun slnečnej energie, web kamera je pripojená na elektrinu a pozorovanie by tak nemalo byť prerušené elektrickým výpadkom. Týmto projektom chce Správa TANAPu vzdelávať predovšetkým školskú mládež, ale aj širokú verejnosť.

Kŕmidlo naplnené dobrotami je stredobodom pozorovania kamery. „V čase, keď je snehová pokrývka alebo väčšie mrazy, majú vtáky nedostatok potravy. Môžeme im pomôcť vhodným prikrmovaním,“ objasnila hovorkyňa. Podľa nej netreba vtáky kŕmiť solenými, údenými či praženými potravinami, ani cestovinami. Medzi najuniverzálnejšie krmivo patrí slnečnica, mak, proso, loj, maslo či orechy. „Medzi najčastejších návštevníkov kŕmidiel patria rôzne druhy sýkoriek, stehlíkov, hrdličiek a iné,“ dodala Hudáková.

Text + Foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM