Webnoviny - Rôzne

Spiš nepotrebuje urán, ale turistiku, tvrdí Čaplovič

Petícia proti ťažbe uránu s vyše 113 000 podpismi je vyjadrením silného občianskeho názoru vo vzťahu k možnej ťažbe uránu na Spiši, tvrdí poverený minister životného prostredia Dušan Čaplovič.

Návrh zakázať ťažbu uránu na území Slovenska dnes poslanci zamietli ešte v prvom čítaní. Čaplovič hovorí, že geologický prieskum na urán sa v tejto oblasti robil aj za čias spoločného štátu s Českou republikou, pričom v Čechách bol prieskum ukončený skôr a ťaží sa tam doposiaľ. Výhodou prieskumu na Slovensku je podľa Čaploviča v tom, že štát získa presné informácie o stave zásob uránu bez vynaloženia finančných prostriedkov, keďže ide o investíciu súkromnej spoločnosti.

Vicepremiér SR Dušan Čaplovič pripomína, že urán sa môže ťažiť iba za prísne vymedzených požiadaviek vo vzťahu k ochrane ľudského zdravia a prírody. Podľa neho Spiš nepotrebuje urán ale turistiku. Cestovný ruch podľa neho predstavuje veľmi dynamické odvetvie hospodárstva, ktoré pri efektívnom využití prírodného bohatstva podporuje vytváranie pracovných miest a ekonomický rozvoj jednotlivých regiónov.

Stanovisko povereného ministra Čaploviča poskytol jeho hovorca Michal Kaliňák.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM