Martin Sýkora Rôzne

Udalosti večne živé: Holokaust si na pošte pripomenú príležitostnou pečiatkou

Pošta na železničnej stanici v Poprade bude v sobotu 25. marca používať ručnú príležitostnú poštovú pečiatku, ktorá je poctou obetiam holokaustu.

Ilustračný obrázok k článku Udalosti večne živé: Holokaust si na pošte pripomenú príležitostnou pečiatkou
Foto: Peter Handzuš

K dispozícii bude aj nová poštová známka Pocta obetiam holokaustu, ktorú vydá Slovenská pošta v piatok 24. marca, ale aj ďalšie materiály vydané pri tejto príležitosti.

V sobotu 25. marca uplynie 75 rokov od vypravenia prvého vlaku s 999 mladými ženami zo železničnej stanice v Poprade do nemeckého nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau na území okupovaného Poľska. Túto udalosť si v Poprade pripomenú v dňoch 24. až 26. marca.

V piatok (24.3.) sa o 18:30 hod. uskutoční v dome kultúry slávnostný koncert Vlak bez návratu. Účinkovať bude orchester Jána Berkyho Mrenicu, Jana Orlická a Ervin Schönhauser. V sobotu (25.3.) odhalia o 13:30 hod. pamätnú tabuľu na budove Gymnázia na Kukučínovej ulici. Program bude pokračovať v Tatranskej galérii, kde premietnu dokumentárny film Žiť na ceste smrti. Jeho súčasťou je aj prezentácia výskumu Prvý židovský transport Heather Dune Macadamovej a otvorenie výstavy Ivana Köhlera Rezidencia smrti.

Sobotný program ukončí zapálenie sviečok na pamiatku obetí prvého transportu pri Pamätnej tabuli obetí holokaustu na Železničnej stanici v Poprade o 20:20 hod., teda v tom istom čase, ako bol do koncentračného tábora vypravený prvý vlak. Na rovnakom mieste sa v nedeľu 26. marca o 15:00 hod. uskutoční pietna spomienka spojená s kladením vencov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM