Peter Handzuš Rôzne

Spor o tatranských macov: Čakajú ich bleskové popravy?

Množstvo medveďov pobehujúcich po Vysokých Tatrách dalo do pozoru ministerských úradníkov, zástupcov mesta či ochranárov. Tí sa priamo na mieste preli o tom, či za zvýšený výskyt pobehujúcich macov môžu nezabezpečené kontajnery, alebo ich premnoženie

Zhodli sa, že problém potrebuje urgentné riešenie a jedným z opatrení je pokračovať v plašení medveďov pomocou polície, hasičov, gumových projektilov a pyrotechniky.

Maco to má spočítané[/si­ze][/color]

Správa TANAPu odporučila aj odstrel jedného jedinca medveďa hnedého. Podľa jej riaditeľa Pavla Majka pôjde pravdepodobne o 2,5 ročného medveďa, ktorý sa pohybuje v Tatranskej Lomnici. „Nám ide o čo najhumánnejšie riešenie, nie o plošnú genocídu medveďov v Tatrách,“ ubezpečil Majko. Ďalším urgentným riešením je, podľa generálneho riaditeľa sekcie ochrany prírody a tvorby krajiny MŽP SR Rastislava Rybaniča, zabezpečiť elektrické ohradníky tam, kde sa medvede najviac vyskytujú. Uvažuje sa aj o ich presune do Tatier z iných lokalít Slovenska.

Z dlhodobého hľadiska riešenia problému sa však názory samosprávy a združenia VLK líšia. Podľa primátora mesta Vysoké Tatry Jána Mokoša je hlavným problémom to, že medveďov je v Tatrách veľa. **//„Najrýchlejšia cesta je medveďa uspať a odviesť ho niekam inam, snáď sa už nevráti. Z dlhodobého hľadiska je však potrebné riešiť to komplexne a nájsť zmeny legislatívy, aby bolo možné problém riešiť okamžite, či už odchytom, alebo v krajnom prípade odstrelom.

[blockquote]Hlavnou príčinou je podľa nás premnoženie medveďa. V minulosti boli horšie kontajnery, aj ľudí bolo viac, ale tých stretov a pohybov hlavne v intraviláne nebolo toľko,“** povedal Mokoš. Len pre porovnanie, v máji v roku 2010 zaznamenali štyri návštevy medveďa v intraviláne mesta, v minulom roku to bolo 32 návštev a v tomto roku ich je už 39. „Dôležité je, aby sme aspoň orientačne spočítali tých medvedíkov, tie názory na ich počet sa líšia,“ upozornil Mokoš. [/blockquote] Erik Baláž z ochranárskeho združenia Vlk s tým však nesúhlasí a podľa neho sú hlavným problémom nezabezpečené kontajnery. „Keď majú medvede ľahko dostupnú potravu v kontajneroch, tak tam budú chodiť a tento problém sa nedá vyriešiť jednorazovým ani opakovaným odstrelom,“// zdôraznil Baláž. Poukázal aj na príklady zo zahraničia, keď sa napr. v Amerike podarilo vyriešiť problémy s odpadmi, konflikty s medveďmi sa na 90% vyriešili.

Kontajnery v garáži[/size][/co­lor]

Najjednoduchším systémom, ako chrániť kontajnery je podľa Baláža elektrický ohradník. „Trvalejšie riešenie sú uzatvorenie kontajnerov do garáže, alebo do kovovej ohrady, alebo sú špeciálne robené kontajnery, kde sa medveď nevie dostať. Na toto by malo mesto žiadať finančné prostriedky od štátu,“ dodal Baláž.

Podľa Rybaniča treba z dlhodobého hľadiska zvýšiť aj informovanosť verejnosti, aby ľudia neprikrmovali zvieratá a nevyhľadávali strety s medveďmi. Súhlasí tiež s tým, že medvede na území TANAPu je potrebné zrátať a bude iniciovať tento krok aj na MŽP SR. Kedy sa tak stane, však konkretizovať nechcel.// „Na druhej strane si treba povedať, že mesto leží v národnom parku, tie medvede tu žijú a musíme sa aj my naučiť s nimi spolunažívať. Neviem, či sa momentálne dá oddeliť to, že tu už medveď nepríde, je tu povinnosť, aby sme populáciu medveďa chránili,“// uzavrel Rybanič.

Poprad24/tasr Foto:tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM