Peter Handzuš Rôzne

Stav znečistenia lesov nie je priaznivý

Hlavnou témou medzinárodnej konferencie, ktorá prebieha v infocentre Múzea Tatranského národného parku (TANAPu) Štátnych lesov (ŠL) TANAPu, je hodnotenie stavu znečistenia ovzdušia a jeho dôsledkov na prírodné prostredie Tatier.

Vedci zo Slovenska, Poľska a USA sa v odborných prednáškach venujú napr. rádioaktivite v Tatrách, znečisteniu ovzdušia v Tatrách, zakysľovaniu horských plies, cudzorodým látkam v rastlinách a živočíchoch či dusíku ako riziku pre tatranské ekosystémy.

„Tatry boli v 80. rokoch 20. storočia hodnotené ako jedny z najviac znečistených miest v Európe. Padali tu najskyslejšie zrážky, čomu zodpovedal aj stav tunajších lesov,“ priblížil Peter Fleischer zo ŠL TANAPu, ktorý sa vo svojej prednáške venoval chemickému zloženiu zrážok v Tatrách a ich dlhodobým trendom. Podľa neho sú v súčasnosti kyslé dažde naozaj už minulosťou, avšak zdedené vysoké vstupy síranov a protónov vodíka z kyslých dažďov ovplyvňujú stav lesných porastov dodnes.

„Novým problémom Tatier sa v súčasnosti stávajú aj zvyšujúce sa vstupy dusíkatých látok do pôdy pochádzajúce z poľnohospodárstva a dopravy. Navyše procesy v pôde sú oveľa pomalšie ako v tele živočíchov či rastlín,“ vysvetľuje Fleischer. To všetko sú podľa neho dôvody, prečo stav tatranských lesov ešte ani v súčasnosti nie je priaznivý. Problém s emisiami teda zotrváva v našich veľhorách naďalej, hoci v inej podobe. „Očakávali sme, že tak ako sa zlepšila kvalita ovzdušia, zlepší sa aj celé tatranské prírodné prostredie. Žiaľ, nestalo sa tak,“ konštatuje Fleischer.

Medzinárodnú konferenciu organizuje Veľvyslanectvo USA a Veľvyslanectvo Poľskej republiky na Slovensku v spolupráci so Správou TANAPu a ŠL TANAPu. Účastníkmi sú okrem iných aj zástupcovia Ministerstva životného prostredia SR, Národnej rady SR a partnerského Národného parku Rocky Mountain.

Dnes budú prebiehať prednášky, v utorok (19.4.) sa účastníci zúčastnia na terénnej exkurzii, ktorej cieľom sú výskumné lokality s dlhodobým ekologickým monitoringom na Vyšných Hágoch.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM