Monika Vengrínová Rôzne

Ste hrdí na svoju obec a chcete ju zviditeľniť? Prihláste ju do súťaže Dedina roka 2013

Ďalší ročník prestížnej národnej súťaže Dedina roka štartuje. Už po siedmy krát tak má jedna zo slovenských obcí možnosť získať prestížny titul, ale i reprezentovať Slovenskú republiku v súťaži o Európsku cenu obnovy dediny.

Ilustračný obrázok k článku Ste hrdí na svoju obec a chcete ju zviditeľniť? Prihláste ju do súťaže Dedina roka 2013
Zdroj: Dnes24.sk

„Súťaž umožňuje zúčastneným obciam prezentovať celú škálu aktivít, ktoré sa na vidieku odohrávajú a upozorniť na to, že vidiecky priestor je podstatnou a nezanedbateľnou súčasťou územia Slovenska. Zúčastniť sa jej môže každá obec Slovenskej republiky bez štatútu mesta, ktorá dokáže prezentovať vynikajúce a príkladné aktivity a iniciatívy uskutočnené v procese obnovy dediny a v zmysle trvalo udržateľného rozvoja vidieka,“ predstavuje myšlienku súťaže Veronika Fitzeková, hovorkyňa Prešovského samosprávneho kra­ja.

Okrem titulu Dedina roka môžu byť v súťaži udelené ocenenia v kategóriách Dedina ako hospodár, Dedina ako maľovaná, Dedina ako klenotnica, či Dedina ako pospolitosť, Dedina ako partner, Dedina ako hostiteľ, ale i Dedina ako záhrada. Národná hodnotiaca komisia súťaže Dedina roka 2013 môže zvážiť udelenie mimoriadneho ocenenia za pozoruhodné výsledky.

Súťaž má niekoľko cieľov

Cieľom súťaže Dedina roka je preveriť úspešnosť fungovania Programu obnovy dediny na Slovensku, povzbudiť obyvateľov k aktívnej účasti na rozvoji svojho domova, zdôrazniť tradície a rozmanitosť kultúry a krajiny vidieckych regiónov, priblížiť snahy obnovy slovenských dedín európskej úrovni a upevniť postavenie vidieka v politike a spoločnosti. Hlavnou myšlienkou je zachovanie tváre a duše dediny.

„V našom kraji máme 666 obcí, čo je najviac spomedzi všetkých samosprávnych krajov. Verím, že naše obce dokážu ponúknuť aj kvalitu a v tomto ročníku budú opäť úspešné. Bardejov získal ocenenie Mesto Slovenska, bol by som rád, keby sme mali aj Dedinu roka,“ skonštatoval predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík.

Doposiaľ najúspešnejšou obcou Prešovského kraja Liptovská Teplička

V predchádzajúcich ročníkoch bola doteraz najúspešnejšou dedinou z Prešovského kraja obec Liptovská Teplička z popradského okresu, ktorá sa stala Dedinou roka 2007. V roku 2011 obsadila v súťaži 3. miesto obec Hervartov v okrese Bardejov. V Prešovskom kraji ďalšie ocenenia získala v roku 2011 obec okresu Prešov Miklušovce Za príkladné a kreatívne formy spolupráce všetkých generácií.

Ďalšie ocenenia sú staršieho dáta, a to z roku 2007. V tom roku až dvakrát bodovala obec Štrba v okrese Poprad. V kategórii Dedina ako hospodár získala ocenenie Za dlhodobý a vyvážený hospodársky rast obce a v kategórii Dedina ako hostiteľ ocenenie Za celoročnú komplexnú ponuku služieb v oblasti cestovného ruchu v atraktívnom prírodnom prostredí. V roku 2007 boli úspešné ešte dve ďalšie obce z Prešovského kraja. V kategórii Dedina ako klenotnica v okrese Bardejov to bola obec Raslavice, ktorá získala ocenenie Za uchovávanie a prezentáciu autentického folklóru a obci Spišský Hrhov z okresu Levoča bolo udelené mimoriadne ocenenie Za netradičné a originálne prístupy smerujúce k všestrannému rozvoju a zviditeľňovani­u obce.

Uzávierka prihlášok je 30.apríla 2013

Súťaž vyhlasujú Slovenská agentúra životného prostredia spolu s Ministerstvom životného prostredia, so Spolkom pre obnovu dediny a Združením miest a obcí Slovenska.

Podrobnejšie informácie o súťaži, vrátane podmienok a pravidiel súťaže, termínov a prihlášky obce do súťaže Dedina roka 2013 sú zverejnené na oficiálnej webovej stránke Programu obnovy dediny www.obnovadediny.sk. Impulz na prihlásenie do súťaže môže dať obci ktorýkoľvek obyvateľ Slovenska. Uzávierka prihlášok je 30. 4. 2013. Internetové hlasovanie o „naj“ obec bude prebiehať od 6. mája do 31. augusta 2013 na webovej stránke www.e-obce.sk.

foto: ziveslovensko.tv

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM