Martin Sýkora Správy

Štrnásť rokov rukojemníkmi: Kežmarčania chcú vyriešiť spor s Ľubicou

Rozpor sa týka približne štyroch tisíc obyvateľov sídliska Juh, ktorí si nemôžu odkúpiť byty. O tejto téme sa začalo opäť živo diskutovať od decembra.

Ilustračný obrázok k článku Štrnásť rokov rukojemníkmi: Kežmarčania chcú vyriešiť spor s Ľubicou
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Sídlisko postavili v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch, keď bola Ľubica mestskou časťou Kežmarku. V roku 1992 sa obec osamostatnila a mala nasledovať dohoda o usporiadaní sídliska Juh, tá však nevznikla. Bytové domy sa nachádzajú v katastrálnom území obce Ľubica, ale väčšina obyvateľov kritického územia v hlasovaní pred viac ako desiatimi rokmi prejavila záujem byť občanmi mesta. Patovú situáciu sa pokúšalo vyriešiť už niekoľko vedení kežmarskej radnice, dokonca aj cez neúspešnú zmenu zákona. Návrh, ako problém vylúštiť, akceptovateľný pre obe strany doteraz neprišiel a občania trpia naďalej. Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva v Kežmarku bolo 14. apríla schválené vytvorenie komisie a pracovnej skupiny, ktorej cieľom je riešiť nechcený stav.

„Občania sa stali rukojemníkmi systému. Sídlisko sa postavilo v čase, keď sa neriešil vlastník pozemku. Veľakrát nastáva rozpor v tom, že katastrálna hranica prechádza cez niekoľko bytoviek, ktoré následne nepatria ani do Kežmarku, ani do Ľubice,“ priblížil situáciu primátor Ján Ferenčák a dodal, že tento problém má viacero miest a obcí na Slovensku. Veľkou komplikáciou je, že občania nevedia s týmito nehnuteľnosťami ďalej disponovať. Prvé stretnutie plánujú poslanci na čele s poslankyňou Eleonórou Levickou v najbližšom čase.

„V prvom rade sa musíme stretnúť, aby sme sa oboznámili s problematikou, potom nadviazať kontakt s vedením obce Ľubica a hľadať riešenia, ktoré budú vyhovovať obom stranám. Chceme, aby to viedlo k spokojnosti občanov, aby si mohli odkúpiť byty, aby sme mohli riešiť parkovacie miesta, oddychové zóny pre obyvateľov mesta Kežmarok a aby sme „zakopali vojnovú sekeru," uviedla Levická. Komisiu momentálne tvorí deväť členov. Tá sa môže rozrastať o občanov, ktorí sú ochotní pomôcť, ale podľa Levickej rozširovanie o nových členov musí byť konštruktívne.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM