Monika Vengrínová Rôzne

Svetová novinka v Západných Tatrách: Monitorovanie lavín on-line a v HD kvalite

Horská záchranná služba sa na zimnú sezónu pripravila skutočne špeciálne. V Žiarskej doline, ktorá patrí medzi najlavínoznejšie doliny na Slovensku, nainštalovala kamerový systém. Ten v reálnom čase monitoruje kopec Príslop, vďaka čomu sú záchranári schopní na sekundu určiť, kedy lavína spadla a do

Ilustračný obrázok k článku Svetová novinka v Západných Tatrách: Monitorovanie lavín on-line a v HD kvalite
Zdroj: Dnes24.sk

Systém zaručí väčšiu bezpečnosť

Monitorovací systém pomenovaný práve po Príslope permanentne monitoruje a zaznamenáva pomocou statickej kamery pády lavín, meteorologické a snehové javy a priebeh počasia na monitorovaných svahoch. Zároveň má k dispozícii výkonnú dátovú sústavu, cez ktorú dispečer môže tieto javy sledovať v reálnom čase.

Ide o jedinečný systém v rámci celého sveta, pričom poskladaný je z bežne používaných zariadení, a to z antén a z kamery. Jeho výnimočnosť spočíva v prenose wifi signálu až na vzdialenosť dvadsaťpäť kilometrov a v zázname v HD kvalite. Záber je tiež možné priblížiť, oddialiť, posunúť a takýmto spôsobom sledovať veľkú časť Žiarskej doliny.

„Je to pre nás taký malý zázrak, že sa niečo podobné podarilo v civilnom pásme. Nám ako špecialistom na lavínovú prevenciu bude tento systém pomáhať pri zostavovaní lavínovej predpovede a tiež pri verifikácii našich predpovedí, pretože vieme veľmi presne, aká je lavínová aktivita a na sekundu dokážeme určiť, kedy lavína spadla. Čo sa týka návštevníkov, pre nich bude znamenať väčšiu bezpečnosť a tiež možnosť on-line sledovať podmienky v Žiarskej doline, čo znamená, že vedia odhadnúť aktuálnu situáciu a rozhodnúť sa, či sa im oplatí vydať sa tam alebo nie,“ predstavuje výhody monitorovacieho systému Príslop Marek Biskupič, riaditeľ strediska lavínovej prevencie.

Náklady boli nižšie ako desať tisíc eur

Náklady na systém nepresiahli desať tisíc eur, čo nepredstavuje vysokú čiastku. Problémy boli skôr technické, ďalej so vzdialenosťou a s prenosom dát. Do budúcnosti by horskí záchranári chceli systém doplniť o infračervené žiariče, ktoré by umožnili sledovať lavínu aj v noci a tiež o snímač prenosu snehu vetrom. Otázkou budúcnosti je tiež možno predpoveď pádu lavín.

„Zatiaľ nevieme so sto percentnou istotou predpovedať, kedy lavína spadne. Vieme len čiastočne, že šanca sa za určitých podmienok zvyšuje. Určite nám to však pomôže lepšie určiť štvrtý stupeň lavínového nebezpečenstva, pri ktorom je nutné evakuovať dolinu, čo zabezpečí väčšiu bezpečnosť či už návštevníkov, ale i chatára a personálu. Zatiaľ máme tento systém len v Žiarskej doline, boli by sme však radi, keby ich bolo viac. Samozrejme, to je otázka času a peňazí. Do budúcnosti s tým ale rátame,“ dodáva Biskupič.

Foto+ilustračné zábery: HZS

Záchranári monitorujú lavíny kamerou
1
Galéria
Záchranári monitorujú lavíny kamerou
24
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM