Webnoviny - Rôzne

Svište budú hrdinami on-line prenosov

Hlavnými hviezdami on-line prenosov z Tatranského národného parku budú tohto roku svište.

Svišť vrchovský tatranský (Marmota marmota latirostris). V minulosti zredukovali populácie svišťov najmä pytliaci, lebo sviští tuk sa veľmi cenil v ľudovom lekárstve, neskôr ich negatívne ovplyvnila pastva dobytka a dnes predovšetkým turistika. Foto: SITA/Gabriel Lipták POPRAD 15. júna (WEBNOVINY) – Ochranári zo Správy Tatranského národného parku sa rozhodli priblížiť verejnosti život jednej zo svištích kolónií v oblasti Lomnického štítu.

V tejto oblasti registrujú ochranári 11 svištích kolónií. Živú kameru chcú spustiť najneskôr začiatkom júla. Svište by mali byť pod drobnohľadom až do októbra, keď sa svište zamurujú do nôr a uložia na zimný spánok, povedal pre SITA Pavel Ballo zo Správy Tatranského národného parku. On-line prenos nájdu záujemcovia na internetovej stránke www.spravatanap.sk.

Populácia svišťa v oblasti Lomnického štítu je podľa Balla už desiatky rokov stabilná. Paradoxne, prispieva k tomu hlavne človek – turista. Keďže sa v tejto oblasti pohybuje veľa turistov, neodvážia sa tu dravce ani pytliaci. Verejnosť tak bude mať možnosť sledovať aktivitu svišťov počas štyroch mesiacov. V tomto období ochranári hľadajú materskú noru, ktorá by bola najvhodnejšia na monitoring kamerovým systémom.

Svište sa môžu skryť

V porovnaní s minuloročným sledovaním orla môže byť podľa Balla sledovanie svišťov menej atraktívne. Hlavne v daždivom počasí sa svište aj niekoľko dní nemusia vôbec ukázať na povrchu. Výnimkou budú len skoré ranné hodiny, keď sa pôjdu svište napásť. Naopak, veľmi zaujímavé bude sledovať svište počas pekných a slnečných dní, keď sa budú nielen kŕmiť, ale aj šantiť.

Aj keď pod zvýšeným drobnohľadom ochranárov a verejnosti bude jedna z kolónií svišťa v oblasti Lomnického štítu, ochranári budú monitorovať aj ostatné svištie lokality. V posledných rokoch najväčšiu pozornosť sústreďujú na oblasť Belianskych Tatier, kde sa začal v roku 2008 projekt reštitúcie svišťa. V roku 2007 tu žil už len posledný jedinec. Od roku 2008 do roku 2010 ochranári do oblasti Širokého sedla postupne preniesli 18 svišťov zo Západných Tatier.

V minulom roku sa populácia svišťa v Belianskych Tatrách zvýšila už na 30. Tento rok očakávajú ochranári v tejto oblasti ďalšie prírastky. O tom, že sa tu svišťom darí, svedčí aj ich aktivita. Z pôvodných 35 starých nôr je ich tu v súčasnosti už 436. Pavel Ballo predpokladá, že onedlho sa táto populácia spojí s vysokotatranskou, keďže sa objavilo už niekoľko nôr aj v smere do Vysokých Tatier. Príčinou vyhynutia svištej populácie v Belianskych Tatrách bolo podľa Balla s najväčšou pravdepodobnosťou pytliactvo. Sviští tuk považujú niektorí ľudia za liečivý.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM