Peter Handzuš Kultúra

Svit bude patriť divadlu: O kultúrny zážitok sa vám postará 240 hercov

Nezisková organizácia Pro Meliori zo Svitu nadväzuje na celoslovenský súťažný festival amatérského divadla Divadelný Maťko, ktorého myšlienku začalo v minulom roku CVČ vo Svite. Prišla s Divadelnou tehličkou.

Ilustračný obrázok k článku Svit bude patriť divadlu: O kultúrny zážitok sa vám postará 240 hercov
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Kvôli podobnosti názvu so Šalianským Maťkom sme sa rozhodli pozmeniť názov pre ďalšie ročníky. Vybrali sme názov “Divadelná tehlička”, lebo práve naše mesto Svit je charakteristické baťovskými tehlovými neomietnutými domami,“ povedal nám Michal Machala, riaditeľ festivalu.

Prvý ročník festivalu si hneď získal veľkú obľubu u detských divadelných súborov. Festivalu sa zúčastnilo celkom 17 detských a mládežnícky súborov s 29 hrami a celkom sa festivalu zúčastnilo 26 škôl, vrátane časti literárnej. Na týchto divadlom nabitých dvoch dňoch sa bolo naozaj na čo pozerať a čo obdivovať. O úspešnosti I. ročníku svedčí aj záujem súťažiacich o II. ročník. Ich počet sa zvýšil na viac než jeden a pol násobok. Brány II. ročníku budú otvorené v dňoch 20. – 22. novembra 2014 8:30 do 20:00. Program nájdete na www.promeliori.eu alebo na FB Divadelná tehlicka.

Cieľom festivalu je ponúknuť všetkým slovenským detským a mládežníckym divadelným súborom prezentovať svoje umelecké schopnosti na našej literárno-dramatickej prehliadke, ktorých je na Slovensku naozaj ako šafránu. Vysokú účasť, ale aj úroveň, mala minulého roku aj časť literárna. Deti súťažili v oblasti prednesu poézie a prózy, ale i v kolektívnom prednese.

„Ďalšou našou métou je postupne rozšíriť tento festival aj na divadelnú prehliadku pre amatérske divadelné súbory dospelých, ktorým tento rok zatiaľ ponúkame priestor prezentovať sa nesúťažne,“ doplnil Machala.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM