Monika Vengrínová Rôzne

Takto vyzerá zima naruby: Málo lyžiarov, ale zato v aquaparkoch plno ako v lete!

Teplé počasie počas vianočných sviatkov a na prelome rokov výrazne ovplyvnilo správanie návštevníkov v destinácii Tatry-Spiš-Pieniny. Namiesto lyžiarskych svahov vyhľadávali vodu a kultúrne pamiatky.

Ilustračný obrázok k článku Takto vyzerá zima naruby: Málo lyžiarov, ale zato v aquaparkoch plno ako v lete!
Zdroj: TASR

Nakoľko prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk nemohli pri vysokých teplotách zasnežovať svoje zjazdovky technickým snehom, návštevníci museli hľadať nové alternatívy, ako prežiť dni voľna.

V Bachledovej hlavne Slováci

Stredisko Ski Bachledova otvorilo svoje brány 13. decembra. Teplé počasie výrazne ovplyvnilo jeho očakávania najmä v období Vianoc a na prelome rokov, kedy sem zvykne chodiť množstvo nielen domácich, ale aj zahraničných návštevníkov. „Oteplenie negatívne ovplyvnilo návštevnosť strediska,“ konštatovala jeho marketingová manažérka Denisa Nemcová s tým, že doterajšiu sezónu hodnotí ako nie veľmi úspešnú.

V Bachledovej bolo aj napriek avizovanému záujmu zahraničných návštevníkov najviac počuť slovenský jazyk. Domáci turisti prevládali nad zahraničnými, pričom najviac ich bolo z Prešovského a Košického kraja.*** „Zo zahraničných návštevníkov sú na prvom mieste Rusi, na druhom Poliaci. Negatívom je menší počet našich západných susedov, Čechov,“*** konštatovala Nemcová.

Thermal Park Vrbov so 100% nárastom

Obmedzené snehové podmienky tak nútili turistov poobzerať sa po iných alternatívach. Mnoho z nich sa rozhodlo napríklad pre Thermal Park Vrbov, čo sa pozitívne odzrkadlilo na návštevnosti. Podľa jeho riaditeľky Evy Vraňuchovej zaznamenali bezmála 100-percentný nárast v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

„Najviac návštevníkov bolo v období Vianoc, na prelome rokov i začiatkom januára. V niektorých dňoch bola dokonca návštevnosť rovnako vysoká, ako počas letných mesiacov. Najväčší nárast sme dosiahli v prípade zahraničných návštevníkov, najčastejšie chodili na kúpalisko Rusi, Ukrajinci a Poliaci. Návštevníci si v našom stredisku pochvaľujú najmä liečivú vodu a veľkej obľube sa teší aj nová atrakcia, tzv. morský kúpeľ,“ zhodnotila Vraňuchová.

Veľký záujem bol o Levoču

Turisti však vyhľadávali nielen teplú vodu, ale aj kultúru a pamiatky. Zvýšenú návštevnosť zaznamenali napríklad v historickom centre mesta Levoča. Podľa Gabriely Hudákovej z Turistickej informačnej kancelárie Levoča v porovnaní s minulým rokom návštevnosť vzrástla približne o 30 percent.

„Ťažko odhadnúť, koľko percent zo zvýšeného počtu návštevníkov, ktorí by sem prišli v prípade dobrých snehových podmienok a chladnejšieho počasia za zimnými športmi, navštevovalo aj historické pamiatky a múzeá,“ dodala. Tak, ako v prípade termálneho kúpaliska Vrbov, aj v Levoči prevládali zahraniční návštevníci. „Z nich bolo najviac občanov Českej republiky, Poľska, Nemecka, Rakúska, Ruska a Ukrajiny,“ konštatovala Hudáková.

Viac turistov z Ukrajiny

V regióne pribudlo Ukrajincov, čo môže byť dôsledok jednoduchšieho získavania víz. „Ukrajincov chodí do regiónu podstatne viac ako v minulosti a zdá sa, že postupne striedajú Rusov. Prichádzajú zväčša na týždeň, čo pozitívne vplýva na priemerný počet prenocovaní v regióne,“ dodala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Tatry-Spiš-Pieniny Gabriela Bodnárová s tým, že teplá zima mala aj svoje pozitíva v podobe zvýšenej návštevnosti iných, doteraz menej známych miest regiónu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM