Monika Vengrínová Samospráva

Tatranská bytovka v celoslovenskej súťaži. Ďalšie bytové domy budú stáť už o rok

Po dlhšom období, keď bytová výstavba vo Vysokých Tatrách stála, mesto opäť spustilo projekty stavieb nových bytových domov. Niekoľko z nich už stojí, výstavba ďalších je v príprave. Jedna z novostavieb tiež zabojuje v celoslovenskej súťaži.

Ilustračný obrázok k článku Tatranská bytovka v celoslovenskej súťaži. Ďalšie bytové domy budú stáť už o rok
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Momentálne ideme stavať dva nové bytové domy v Tatranskej Lomnici. Celkovo pôjde o 48 bytových jednotiek zväčša s jednoizbovými a dvojizbovými bytmi, keďže o väčšie byty nie je prakticky záujem. Začiatok výstavby predpokladáme s prihliadnutím na poveternostné podmienky v marci tohto roka, bytovky by mali stáť v júli 2014,“ predkladá projekt výstavby bytových domov Breza a Borovica primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš.

Vzhľadovo by malo ísť o identické objekty s už postavenou bytovkou Lipa, zmeny sa dotknú len interiérov. Samozrejmosťou budú parkovacie miesta i garáže. Mesto tiež spustí pilotný projekt výstavby staničky pre kontajnery s ochranou proti medveďom, ktoré v tejto oblasti predstavujú častý problém.

Breza a Borovica budú na dlhší čas posledné, prednosť dostane infraštruktúra

Náklady na bytové domy boli vyčíslené sumou zhruba 1 800 000 eur, čo predstavuje približne 900 tisíc eur na každú z bytoviek. „Podiel mesta na tejto sume bude 11%, zvyšok sumy s 30% podielom pôjde z nenávratného príspevku Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja a najväčšiu čiastku pokryje úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania pri 1% úroku na 30 rokov,“ vymenúva finančné zabezpečenie výstavby Mokoš.

Vysoké Tatry v budúcnosti plánujú vystavať ďalšie dva bytové domy, od roku 2014 však na podnet mestských poslancov financie poputujú skôr do infraštruktúry, ciest, chodníkov či parkovísk. Tatranská samospráva tak nezaháľa a pre svojich obyvateľov i turistov neustále zveľaďuje a propaguje mesto v očiach verejnosti. I z tohto dôvodu sa už po druhýkrát zapojila do súťaže Progresívne, cenovo dostupné bývanie vyhlásenej Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja.

Minulý rok na druhom mieste v súťaži skončila bytovka Lipa, tentokrát sú ciele mesta ešte vyššie.„Tento rok sme prihlásili Zdravie II a chceli by sme získať prvé miesto, aby sme trošku pokročili. Bytovka má nielen z architektonic­kého, ale i z vnútorného riešenia predpoklady, aby na jednom z prvých miest v rámci Slovenska uspela,“ netají sa ambíciami primátor Vysokých Tatier.

Do súťaže mohli byť prihlásené objekty, ktoré boli ukončené a dané do užívania v minulom roku. Porota zložená z architektov pri posudzovaní objektov berie do úvahy viacero faktorov, ako sú charakteristické vlastnosti budovy po technickej, ale hlavne energetickej stránke. Ďalej sa hodnotí rozpočet stavby projektovaný i skutočný, aby bolo možné posúdiť, za akú cenu sa dal objekt reálne postaviť. Porotcov tiež zaujíma aj prepočet nákladov na „štvorák“ obytnej plochy, či informácie o zhotoviteľovi a projektantovi.

Súťaž mesto zviditeľní, možno prinesie i pár eur

„Veríme, že tak, ako vlani porota ocenila architektonické stvárnenie bytového domu Lipa, zaujme aj tento objekt, ktorý je atypickou stavbou, vhodne situovanou do prostredia Vysokých Tatier. Ani jeden z nich nespadá do kategórie lacných bytov, skôr ich radíme k stredne nákladovým,“ uvažuje Jozef Gál z Oddelenia výstavby, investičnej činnosti a územného plánovania mesta Vysoké Tatry.

Obhliadka všetkých prihlásených objektov po celom Slovensku by mala prebehnúť v tomto mesiaci, o výsledkoch by súťažiaci mali byť oboznámení v priebehu júla. Dôvody zapojenia sa Vysokých Tatier do súťaže vysvetlil samotný primátor mesta: „Dôvody sú skutočne prozaické. Predovšetkým by sme radi spropagovali naše mesto, i prostredie, v ktorom súťažná bytovka stojí a v druhom rade by bolo príjemné získať finančnú odmenu, ktorá bude patriť domom umiestneným na prvých troch miestach. A i keď je toto finančné ohodnotenie nízke, bola by škoda nepokúsiť sa získať nejaké prostriedky späť do mesta Vysoké Tatry“.

Tatranská bytovka v celoslovenskej súťaži. Ďalšie bytové domy budú stáť už o rok
8
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Tatranská bytovka v celoslovenskej súťaži. Ďalšie bytové domy budú stáť už o rok
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM