Martin Sýkora Rôzne

Tatranská rarita: Pod veľhorami sa vyskytol najväčší motýľ strednej Európy

Pod Tatrami našli okáňa hruškovitého. Ide o obra v ríši hmyzu.

Ilustračný obrázok k článku Tatranská rarita: Pod veľhorami sa vyskytol najväčší motýľ strednej Európy
Zdroj: Dnes24.sk

V obci Štôla v okres Poprad sa objavil okáň hruškovitý. Podľa riaditeľa Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavla Majka je tento druh motýľa pod Tatrami raritou.

„Je to najväčší stredoeurópsky motýľ, ktorého rozpätie krídel dosahuje až 15 cm. Vyskytuje sa v teplých oblastiach, hlavne v ovocných sadoch a záhradách, kde nachádzajú hostiteľskú rastlinu jeho húsenice. Tie sa živia listami jabloní, hrušiek a čerešní,“ vysvetlil Majko. Ako doplnil, samica skonzumuje za deň také množstvo listov, ktorými by sa dala naplniť jedna veľká igelitová taška.

Larvy sa živia listami ovocných stromov. Húsenica okáňa hruškového je veľmi pažravá, kým sa zakuklí, aby sa z nej vyliahol krásny motýľ ako na obrázku, zje obrovský objem listov. Nezmestí sa do kože a to doslova – niekoľkokrát sa zvlieka. Zmena imidžu jej pridá na „kráse“, z čiernej farby sa mení na žlto-zelenú s chlpmi a modrými bradavicami. Pripomína kaktus.

Húsenica patrí medzi najhladnejších živočíchov. Dorastá do dĺžky 10 centimetrov a hrúbky jedného palca. Zvláštnosťou je vŕzgavý zvuk, ktorý vydáva pri podráždení. Keď dorastú, nájdu si vhodné miesta na kmeni stromu, na konároch, alebo vo vidliciach konárov a z vlákien produkovaných premenenými slinnými žľazami si upradú „spací vak“ čiže správne kuklu. Húsenice v nej prezimujú obyčajne dvakrát (ostávajú v kukle cez zimu, jar, leto, jeseň a ešte jednu zimu).

„Druh nie je natoľko rozšírený, aby spôsoboval škody. Húsenice rýchlo rastú, a keď sa nevedia zmestiť do kože, tak sa jednoducho zvlečú. Počas toho sa zmení ich farba z čiernej na zelenožltú,“ informoval riaditeľ Správy TANAP-u. Doplnil, že ide o nočného motýľa.

„Motýle neprijímajú potravu a ich jedinou povinnosťou je založenie potomstva. Okrem veľkosti upúta aj sfarbením krídel, na ktorých sa nachádzajú veľké oči podobné očiam dravcov alebo mačky. Ide o ochranný mechanizmus používaný na zastrašovanie nepriateľa. Pár očí zmätie predátora natoľko, že motýľ získa čas na únik,“ dodal Majko.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM