Rôzne

Tatranské historické vily nadobudnú nový lesk: Veľká rekonštrukcia za vyše 1,2 milióna eur!

Historické objekty, vila Flóra a vila Ilona, ktoré sú na zozname národných kultúrnych pamiatok, chcelo mesto Vysoké Tatry obnoviť už v roku 2005. Peniaze na rekonštrukciu z eurofondov však získalo až pred troma rokmi. S prácami by sa malo začať už tento mesiac.

Ilustračný obrázok k článku Tatranské historické vily nadobudnú nový lesk: Veľká rekonštrukcia za vyše 1,2 milióna eur!
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Do konca mája by sme chceli začať s prácami, ak dovtedy bude vykonaná administratívna kontrola a podpísaná zmluva so zhotoviteľom,“ uviedol primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš. Hoci peniaze na kompletnú rekonštrukciu týchto objektov odsúhlasili ministerskí úradníci mestu ešte vlani na jeseň, pôvodné plány začať v zime aspoň s búracími prácami v interiéroch, radnici nevyšli. „Verejná súťaž na zhotoviteľa bola veľmi zdĺhavá a komplikovaná, čo spôsobili aj samotní uchádzači, pretože nepredložili svoje ponuky dostatočne jasne, chýbali im niektoré doklady, prípadne referencie a takisto aj samotné stavby sú veľmi komplikované,“ objasnil vedúci oddelenia investičnej činnosti, opráv a údržby mesta Vysoké Tatry Jozef Gál.

Obe vily plánujú opravovať súčasne, aby stihli termíny, keďže hotové musia byť do konca septembra. Momentálne sa realizuje oplotenie staveniska. Podľa Gála bude náročnejšia obnova Vily Ilona, keďže ide o veľmi poškodený objekt.*** „Na údržbu budovy sa nevynakladali žiadne peniaze, niekoľko rokov bola prázdna a momentálne je odpojená aj od všetkých sietí,“*** priblížil Gál. Vilu Ilonu postavili v roku 1889 neďaleko Vily Alica, odkiaľ ju neskôr presunuli na nové miesto nad Grand hotelom. Robotníci budú musieť chátrajúcu hrazdenú stavbu zrejme takmer kompletne rozobrať a postaviť nanovo. „Hlavné slovo bude mať statik a zástupcovia pamiatkového úradu, keďže ide o pamiatkovo chránený objekt. Táto budova je pokrytá dreveným šindľom, ktorý je už zhnitý a možno štyri roky do nej pršalo. Je tam rozsiahle poškodenie strešnej konštrukcie a najvyššieho stropu, čiže povaly,“ konštatoval Gál.

Mesto sa snažilo obe historické pamiatky obnoviť už od roku 2005. Nájsť peniaze na rekonštrukciu Vily Ilona, ktorú samospráva vyhrala v súdnom spore, sa podarilo až pred troma rokmi, keď radnica získala z dotačného programu Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom 7500 eur na vypracovanie projektovej dokumentácie pre realizáciu stavby. Vlani k tejto čiastke pribudlo vyše 880 tisíc eur, z ktorých sa zafinancuje kompletná rekonštrukcia Vily Ilona. Za viac ako 780 tisíc eur sa zrealizujú stavebné úpravy, zvyšné prostriedky chce mesto použiť na vnútorné vybavenie priestorov.

Za ďalších takmer 408 tisíc eur sa opraví aj neďaleká Vila Flóra, ktorá je rovnako na zozname národných kultúrnych pamiatok a nutne potrebuje kompletnú rekonštrukciu. Vo vile z roku 1861 boli naposledy výstavné priestory, ale už tretí rok je prázdna. Do projektovej dokumentácie tatranská samospráva investovala pred ôsmimi rokmi 8000 eur. Podľa Gála sa v rámci opráv a údržby objektu odstránili niektoré drobné nedostatky, kompletnú rekonštrukciu si však už akútne žiadajú nosné konštrukcie vily, strecha, krov, fasáda i technické zariadenia. „Samozrejme, aj tu platí, že musia byť zachované materiály a vonkajší vzhľad budovy v zmysle rozhodnutí pamiatkárov,“ ubezpečil Gál.

Na oboch budovách už bol vykonaný dendrologický prieskum, keďže ide o drevené objekty a tiež aj pamiatkový prieskum, aby sa zachoval pôvodný vzhľad oboch víl. Vila Flóra bude po obnove opäť využívaná ako galéria, Vila Ilona sa zmení na školiace stredisko pre mesto prípadne iné organizácie. Zaujímavosťou podľa Gála je, že obe vily v minulosti stáli úplne inde ako dnes. Vila Flóra bola niekedy v popradskej mestskej časti Kvetnica.

Tatranské vily - rekonštrukcia
16
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM