Martin Sýkora Rôzne

Tatranské skvosty uvidíte už len niekoľko dní: Botanická záhrada sa zatvára

Botanickú záhradu čoskoro zatvoria, otvorená bude znovu až na jar. Príležitosť na návštevu jedinečného tatranského miesta máte už len niekoľko dní.

Ilustračný obrázok k článku Tatranské skvosty uvidíte už len niekoľko dní: Botanická záhrada sa zatvára
Zdroj: Dnes24.sk

Vegetačné obdobie tatranskej flóry sa pomaly končí. Od 19. septembra budú brány Expozície tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici zatvorené. V tomto období už toho nekvitne veľa. Dokvitajú len tie druhy, ktoré sa rozhodli znovu zakvitnúť. Návštevníci budú môcť krásy tatranských rastlín znova vidieť až na jar, v čase, keď sú rastliny Tatier najkrajšie a začínajú rozkvitať.

Za zatvorenými dverami množstvo práce

Verejnosti bude botanická záhrada opätovne prístupná až o sedem mesiacov. Kým však napadne prvý sneh, nezostane prázdna. Záhradu musia jej pracovníci zazimovať. Sadeničky v zásobnej záhrade a jednotlivých alpíniách je potrebné ošetriť a vyplieť. Vypustia sa aj niektoré jazierka a vyčistia sa ich dná, ako aj ich prítoky od nánosov bahna a rias.

PREČÍTAJTE SI AJ: Tatranská Lomnica prežila prívalový dážď

Okrem prehliadky tatranskej prírody si každý návštevník môže zakúpiť aj rastlinku domov. Ako každý rok, tak aj teraz bol najväčší záujem podľa koordinátorky vonkajšej komunikácie Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) Lenky Burdovej o plesnivec alpínsky, horec Clusiov, silenku bezbyľovú, astru alpínsku a dryádku osemlupienkovú.

„V tomto roku si prvýkrát mohli záhradu prostredníctvom informačného panela v Braillovom písme a interaktívneho panela s reliéfmi rastlín prezrieť aj zrakovo hendikepovaní návštevníci. Pre slabozrakých návštevníkov sú k dispozícii špeciálne lupy,“ priblížila Burdová.

24 rokov a 300 rastlín

Jednotlivé druhy rastlín a stromov mali od začiatku sezóny nové drevené menovky s odbornými názvami v slovenčine a latinčine. Verejnosti bola Expozícia tatranskej prírody po prvýkrát sprístupnená 15. júna 1992. Na ploche takmer tri hektáre v ôsmich vápencových a žulových alpíniách a mokradiach sa tu predstavujú takmer tri stovky bylín a drevín, počnúc rastlinstvom podhorských lúk cez lesný podrast, až po vegetáciu alpínskeho a subniválneho stupňa.

PREČÍTAJTE SI AJ: Milovníci tatranskej flóry si prídu na svoje

Turisti, ktorí prídu do Tatier v jesenných dňoch a počas zimy, môžu vidieť kvetenu v Múzeu TANAP-u Štátnych lesov TANAP-u v Tatranskej Lomnici. V presklených vitrínach a diorámach znázorňujúcich jednotlivé vegetačné stupne je celoročne vystavených približne 150 druhov kvetov vrátane tých, ktoré v botanickej záhrade nie je možné dopestovať. Tatranská botanická záhrada v Tatranskej Lomnici je pre verejnosť otvorená do nedele 18. septembra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM