Peter Handzuš Rôzne

Tatry sa menia aj vďaka dobrovoľníkom. Opravujú chodníky a vysádzajú stromy

Tatranský okrášľovací spolok počas tohto roku vykonal viacero záslužných činností vo Vysokých Tatrách. Okrem iného sa podarilo zrekonštruovať existujúci chodník medzi Štrbským a Popradským plesom, vrátane jeho predĺženia okolo brehu jazera Popradské pleso.

Ilustračný obrázok k článku Tatry sa menia aj vďaka dobrovoľníkom. Opravujú chodníky a vysádzajú stromy
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„V tomto roku sme sa zamerali hlavne na dobrovoľnícku činnosť, v rámci akcie Naše mesto sme opravili Loyschov prameň, upravili sme zeleň v budúcom limbovom hájiku v Tatranskej Lomnice, ale podieľali sme sa ja na prerezávaní chodníka medzi Hrebienkom a Starým Smokovcom,“ vymenúva Patrik Kolesár z TOS.

Dobrovoľníci zo združenia okrem toho vysadili borovicové limby v Tatranskej Lomnici, pozbierali polystyrén v Malej Studenej doline a upravili okolie Szelezyho pavilónu. Vďaka nim sa podarilo osadiť drenáže na turistickom chodníku medzi Starým Smokovcom a Hrebienkom, dobrovoľníci tiež zbierali odpad v Doline Bielej vody a čistili žľaby v doline Zeleného plesa.

*** „Podarilo sa nám tiež zorganizovať spolu s ďalšími organizáciami zbierku na záchranu električky Kométy, ktorá by sa mala na trať pod Tatry vrátiť na Vianoce,“*** dodáva Kolesár. Samotný TOS na obnovu Kométy prispel sumou viac ako 900 eur. Podarilo sa mu tiež začleniť investičný zámer Salaša Kromrain do územného plánu obce Huncovce, a to v rámci projektu Eko Park Huncovce. Okrem toho tu vysadili cez 500 stromov.

„Na Štrbskom Plese sme premiestnili a doplnili výbavu klziska a chceme vybudovať aj vstupný portál pre bežecký areál Štrbské Pleso,“ konkretizoval Kolesár. Združenie sa zapojilo aj do medzinárodných projektov, pri ktorých jeho členovia spolupracovali predovšetkým s našimi severnými susedmi.

„V budúcom roku chceme naplno rozbehnúť Tatranskú dobrovoľnícku službu a vytvoriť Dom dobrovoľníctva. Okrem toho plánujeme uskutočniť konferenciu pri príležitosti 140. výročia založenia Uhorského karpatského spolku,“ priblížil vízie Kolesár. TOS sa chce tiež podieľať na vydaní knihy Povesti z Vysokých Tatier od Alfréda Grosza, či vytvoriť náučný chodník Smokovecké rašeliniská.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM