Monika Vengrínová Šport Šport

Tatry zažijú niečo výnimočné: Najťažší prekážkový beh na svete, cieľa sa mnohí ani nedočkajú!

S bojovým pokrikom dorazia do Tatier Sparťania, ktorí siahnu až na dno svojich síl, aby zdolali najťažší prekážkový beh na svete. Takmer 4 tisíc účastníkov z viac ako 20 krajín predvedie svoju oceľovú vôľu pri absolvovaní mimoriadne ťažkých tratí a prírodných prekážok z vody, blata, ohňa a iných.

Ilustračný obrázok k článku Tatry zažijú niečo výnimočné: Najťažší prekážkový beh na svete, cieľa sa mnohí ani nedočkajú!
Zdroj: Dnes24.sk

Sobotný Spartan Sprint a nedeľný Spartan Beast spojený s Majstrovstvami Európy 2015 majú vo vysokotatranskom teréne premiéru. Tatranská Lomnica bude 5. a 6.septembra dejiskom Majstrovstiev Európy, Slovensko je tak druhou krajinou po Španielsku, kde sa budú konať tieto atraktívne a prestížne preteky.

"Trasa Spartan Race je vopred tajná a účastníci vedia, že ich čaká náročný boj s časom a so sebou samými. Medzi štandardné disciplíny patria už tradične plazenie sa pod ostnatým drôtom, šplh na lane, hod oštepom, prekonávanie traverznej steny a samozrejme aj úplne nové prekážky. V sobotu sa beží Sprint minimálne 5 km s min. 15 prekážkami, v nedeľu sa beží Beast – preteky otvára vlna Majstrovstiev Európy mužov a žien, čo je min. 20 km s min. 26 prekážkami. Preteky v Tatranskej Lomnici sú výnimočné nádhernou prírodnou scenériou, nielen pre samotných súťažiacich, ale i pre divákov, ktorí môžu všetkých Sparťanov pozorovať z vtáčej perspektívy z kabínkovej lanovky“, uviedol Miroslav Jantek z organizačného tímu Sparatan Race.

Domáci bežec pôjde naplno

Na preteky je prihlásený aj najúspešnejší európsky Spartan Racer Peter Žiška – celosvetovo uznávaný atlét a zakladateľ školy bežeckého lyžovania na Štrbskom Plese. Rodák z Hýb je od roku 2013 najúspešnejším účastníkom stredoeurópskej série Spartan Race, minulý rok skončil 13. na Majstrovstvách sveta (MS).

„V sobotu sa chcem rozbehnúť, pozrieť si prekážky a v nedeľu pôjdem do pretekov naplno, chcel by som skončiť v prvej trojke. Moja príprava spočíva hlavne v tom, že celé leto behám v Tatrách, kde som doma, veľa chodím aj na nové prekážkové behy, aby som si ich natrénoval, robím svalové veci, cvičím s vlastnou váhou. Využívam kopce, chodím spávať aj na štíty kvôli hypoxii, ale hlavne trénujem veľa v kopcovitých terénoch. Moja príprava smeruje k MS v Spartan Race 4. októbra v Kalifornii, kde je štart v nadmorskej výške 1 800 metrov nad morom a najvyššie kopce sú v trojtisícovej výške. Keby sa dalo, chcel by som teraz obhájiť minuloročný titul z Barcelony, kde som vyhral. Som rád, že sú Majstrovstvá Európy doma, veľmi sa na ne teším, dúfam, že vyjde forma aj zdravie. Myslím si, že do Tatranskej Lomnice príde veľa mojich známych, mám rád rodinnú atmosféru pretekov, teším sa na podporu najbližšieho okolia a hlavne na tie kopce. Veľa pretekov, ktoré som v Spartan Race absolvoval boli mierne členité alebo rovinaté, tie pravé hory boli naposledy na Donovaloch a na Chopku v Jasnej v zime, kde sa mi veľmi páčilo. Verím, že si ich užijem aj teraz v Tatranskej Lomnici“, komentoval prípravu Peter Žiška.

Ako ďalej povedal, šport je jeho životom a svojim súperom odkazuje: „Aby mali silné nohy, bude to veľmi kopcovité a bude to hlavne o vytrvalostnej sile dolných končatín, tí, ktorí nemajú nabehané kopce, budú mať s tým veľký problém“.

Bežci z Austrálie, USA, či Brazílie

Obrovským fanúšikom extrémnych pretekov je aj lyžiar Adam Žampa, ktorý všetkým nerozhodným odporúča:*** „Všetci, čo váhajú nech nad tým ani nerozmýšľajú a hneď sa prihlásia. Zistia, aké sú osobnosti a že sa budú musieť mnohokrát zaprieť. Keď to zmáknu, budú na seba hrdí. Sú to skvelé preteky, ktoré dajú každému športovcovi veľa, či už kondične alebo mentálne. Myslím, že je to super, že sa tieto preteky dostali k nám do Tatier, pretože to bude pravý Spartan“***.

Na preteky Spartan Race v Tatranskej Lomnici sú prihlásení bežci z Austrálie, Rakúska, Belgicka, Brazílie, Českej republiky, Cypru, Francúzska, Nemecka, Maďarska, Talianska, Litvy, Nového Zélandu, Poľska, Portugalska, Rumunska, Ruska, Srbska, Španielska, Slovenska, Anglicka a Spojených štátov amerických. Okrem dospelých kategórií muži/ženy je vytvorená aj detská kategória od 4–6 rokov, od 6–10 rokov a od 11–14 rokov. Súťaží sa v družstvách, ale aj individuálne, vyhodnocuje sa najpočetnejšie družstvo aj najstarší účastník. Počas oboch dní je pripravený sprievodný program vo festivalovej aréne s mini súťažami v rôznych silových a rýchlostných disciplínach. Nasledujúca séria pretekov pokračuje v Čechách a sezóna končí v maďarskej obci Eplény. Preteky Spartan Race v Tatranskej Lomnici sú poslednými pretekmi na Slovensku v tomto roku.

foto: ilustračné

Spartan race ovládne Tatry: Do boja sa pustí 4 tisíc účastníkov
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM