Peter Handzuš Správy

Tento rok to vyšlo. Zvedavci nahliadli do vesmíru veľkými ďalekohľadmi

Obloha bez oblakov prilákala v piatok večer počas Noci výskumníkov na lúky pri Astronomickom ústave v Starej Lesnej desiatky zvedavcov.

Ilustračný obrázok k článku Tento rok to vyšlo. Zvedavci nahliadli do vesmíru veľkými ďalekohľadmi
Foto: Peter Handzuš

Po troch rokoch bolo konečne na Starolesnianskych lúkach také počasie, že sa počas celoeurópskej Noci výskumníkov dali pozorovať hviezdy a iné objekty nočnej oblohy. „Aj to primälo ľudí, aby medzi nás prišli,“ povedal na úvod spokojný Martin Vaňko, vedecký tajomník Astronomického ústavu v Starej Lesnej.

Podujatie v Astronomickom ústave v Starej Lesnej začalo už v piatok o 12:00 a popoludnie patrilo hlavne školákom z regiónu. „Aj keď deti nemali možnosť cez deň vidieť hviezdy, mohli sledovať planétu Venuša, ktorá bola dosť ďaleko od Slnka a našimi ďalekohľadmi ju bolo možné vidieť,“ prezradil Martin Vaňko.

Pre školákov boli nachystané aj rôzne animácie, interaktívne debaty a cez program Stellarium mohli vidieť nočnú hviezdnu oblohu. Určite sa im teda oplatilo prísť aj cez deň. Popoludnie patrilo podľa Martina Vaňka aj debatám o čiernych dierach, o vzniku vesmíru ale aj o tom, koľko zarábajú astronómovia.

Čítajte aj o nemeckých študentoch, ktorí spoznávali Tatry.

Foto: Peter Handzuš

Pekné počasie prilákalo k večeru dalších návštevníkov. Veľký záujem bol nielen o ďalekohľady a sledovanie objektov nočnej oblohy, ale aj o prednášky, ktoré sa konali každú hodinu. Témy volili odborníci zo SAV tak, aby boli zaujímavé aj pre laickú verejnosť. „Máme tu prednášky na tému vznik a vývoj hviezd, planéty pri iných hviezdach alebo o hypotetickej Deviatej planéte v našej hviezdnej sústave, ktorá sa vraj nachádza niekde za planétou Neptún,“ priblížil Martin Vaňko.

Už počas dňa prebiehal program Astronomického ústavu aj v popradskom obchodnom centre MAX, odkiaľ sa k večeru do Starej Lesnej vybralo nie jedno auto. „Máme takú tichú dohodu s kolegami v Poprade, že nám ľudí, ktorí sú mobilní, posielajú hore na observatórium,“ dodal s úsmevom vedecký tajomník Astronomického ústavu v Starej Lesnej.

Mohlo by vás zaujímať: Zaniknutá osada už nie je stratená: Šoldov s odkazom do budúcnosti

Noc výskumníkov pod Tatrami
27
Galéria
Foto: Peter Handzuš
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM