Martin Sýkora Rôzne

Nemeckí študenti spoznávali krásy Tatier: Gymnazisti sa mali čím chváliť

Študenti Gymnázia na Ul. Dominika Tatarku, bilingválnej slovensko-nemeckej sekcie hostili počas uplynulých dní nemeckých študentov z partnerských škôl.

Ilustračný obrázok k článku Nemeckí študenti spoznávali krásy Tatier: Gymnazisti sa mali čím chváliť
Zdroj: Gymnázium DT v Poprade

Nemcom sa Tatry veľmi páčia

Popradské gymnázium, ktoré má aj bilingválnu sekciu pravidelne organizuje výmenné pobyty pre študentov v spolupráci s partnerskými školami v nemeckých mestách Kyritz a Westerstede. Zatiaľ čo mladí Slováci už spoznávanie v Nemecku majú za sebou, mladí študenti zo zahraničia obdivovali podtatranský región.

„Na zemepise sme hovorili o Slovensku. Viac som o Slovensku a Poprade nepočula,“ povedala jedna z nemeckých študentiek, tráviacich pobyt v Poprade Lisa-Marie Nehring, ktorej sa pod Tatrami zapáčilo. „Teraz už viem o vás viac a je tu veľmi pekne,“ zhodnotila Lisa-Marie.

Nemecky hovoriacich študentov určite neprekvapilo, že v bilingválnej sekcii sa hovorí po nemecky. Cudzími jazykmi však hovoria aj ľudia mimo gymnázia, takže s komunikáciou nebol problém nielen v škole, ale aj mimo nej. „Ľudia boli ku mne milí, hlavne som nemal problém s jazykom, pretože veľa ľudí u nás hovorí nemecky alebo inak,“ potvrdil jazykovú zdatnosť Popradčanov Jan Gregor Schumacher, ktorého upútalo miestne okolie. „U nás nemáme hory, jaskyne a jazerá s krásnym výhľadom. Vaša krajina je iná, ale veľmi pekná,“ dodal Schumacher.

Do projektu sa zapojilo 17 nemeckých študentov, ktorí bývali v rodinách svojich spolužiakov. Víkendy patrili výletom. Povinnou jazdou boli Vysoké Tatry, návšteva Košíc a Spišského hradu. Program robili študenti aj osamote, aj spoločne. Nemeckí študenti by sa tu raz vrátili minimálne na dovolenku s tým, že ukážu svojim rodinným príslušníkom slovenské krásy.

Nemecko - slovenský projekt Gymnázium Dominika Tatarku Poprad
5
Galéria
Zdroj: Gymnázium DT v Poprade

Slovenská pohostinnosť nechýbala

Ako Nemci, tak aj mladí Slováci si museli zvyknúť na niekoľko rozdielov. Iný je životný štýl i prístup k viacerým veciam. „Je to o tom, že človek si musí zvyknúť na niektoré veci a naučí sa prispôsobiť. Majú inú mentalitu, ako máme my Slováci. Je to veľký zážitok a skúsenosť do života,“ vysvetlila nástrahy projektu popradská študentka Katarína Rosinová. Študenti boli spolu v škole a stretávali sa spolu aj mimo nej, aby aj nemeckí študenti mohli spolu komunikovať.

O veľkej škole života hovoril aj gymnazista Peter Litvín, ktorý hostil nemeckého študenta. „Zobral som ho lanovkou na Chopok, potom do Demänovskej jaskyne a na salaš na halušky. Toto sa Nemcom páči a oceňujú to. Hlavne slovenské jedlá im veľmi chutia,“ opísal svoju skúsenosť gymnazista Peter.

Po skončení výmenného pobytu nasleduje ďalší. Už teraz sa pripravujú mladí bilingvalisti na pobyt u nemeckých partnerov. Po tejto skúsenosti sa viacero študentov nechalo počuť, že v budúcnosti by radi navštívili aj iné krajiny ako je Nemecko. O popradskej škole je počuť aj v zahraničí, veď podľa rebríčka INEKO je Gymnázium na Ul. Dominika Tatarku v Poprade hodnotené ako jedna z najlepších stredných škôl na Slovensku.

PREČÍTAJTE SI AJ: TOP rebríček základných škôl a gymnázií: V hodnotení vedie východ

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM