Správy

Tip na VÍKEND: Výlet na miesto, kde pramení Hornád aj hobitie domčeky v Liptovskej Tepličke

Dedina roka 2007 ponúka drevené zrubové domy s úzkymi dvormi a stodolami, ľudovú architektúru, v krojoch oblečené ženy, či konské povozy.

Ilustračný obrázok k článku Tip na VÍKEND: Výlet na miesto, kde pramení Hornád aj hobitie domčeky v Liptovskej Tepličke
5
Galéria
Zdroj: TASR

Miesto v peknej prírode nachystané pre relax sa nachádza pod kopcom Krahulec pri Vikartovciach. Tento priestor začala obec skrášľovať ešte v roku 2011. O rok tu postavili prístrešok a odvtedy sa prameň Hornádu stal vyhľadávaným odpočinkovým miestom pre turistov.

Hornád je piatou najdlhšou riekou Slovenska. Z celkovej dĺžky je splavných 145 km. Najvýznamnejšie miesta, ktorými Hornád preteká sú Spišská Nová Ves, Košice a maďarský Miškolc.

Hobitie domčeky

Najvýznamnejšie prítoky sú Torysa, Hnilec a Levočský potok. K prameňu Hornádu sa dostanete od Vikartoviec alebo od Liptovskej Tepličky, Vikartovského Mly­na.

Výlet môžete spojiť s exkurziou k hobitím domčekom v Liptovskej Tepličke.

„Tá sa stala dedinou roka 2007, pozrieť si tam môžete tiež drevené zrubové domy s úzkymi dvormi a stodolami, ľudovú architektúru, pri prechádzke ešte stretnete v krojoch oblečené ženy, či konské povozy,“ pozýva na výlet aj organizácia Severovýchod Slovenska.

Európsky unikát

Pivničky sú vyhĺbené kolmo do zeme 2,5–3 m, majú hruškovitý tvar, striešku z guľatiny a na nej mačinu.

„Vďaka vápencu a stabilnej teplote 2–6 C uchovávajú dobrú kvalitu potravín po celý rok. Týchto 419 zemiakových pivníc je európskym unikátom,“ vysvetľujú ďalej z Krajskej organizácie cestovného ruchu.

Zdroj: YouTube.com/@skolahroupredospelakov
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM