Pavol Hrabovský Rôzne

Tipovali by ste Matejovce? Náčelník mestskej polície: Sem smeruje najviac výjazdov

Náčelník Mestskej Polície Poprad Marián Gardoš o bezpečnosti v meste a mestskej časti, ktorá vedie v počte výjazdov.

Ilustračný obrázok k článku Tipovali by ste Matejovce? Náčelník mestskej polície: Sem smeruje najviac výjazdov
10
Galéria
Foto: Pavol Hrabovský

Mestská polícia rieši každodenne problémy, týkajúce sa bezpečnosti občanov. Ktorá mestská časť vedie vo výjazdoch, a aké sú jej najčastejšie problémy? Na otázky ohľadom bezpečnosti v meste nám odpovedalo vedenie mestskej polície v Poprade, náčelník Marián Gardoš, ktorý pôsobí v zbore už skoro tridsať rokov. Náčelníkom mestskej polície sa stal v decembri 2018.

V ohrození

Vedenie mestskej polície vníma Poprad ako jedno z najbezpečnejších miest na Slovensku: „Môžeme konštatovať, že aj na základe bezpečnostnej analýzy , ako aj informácií z policajného zboru, môžeme mesto Poprad považovať, za jedno z bezpečnejších miest v rámci Slovenska,“ informuje Gardoš a dodáva, že značnú zásluhu na tom má samotná prítomnosť hliadok mestskej polície v popradských uliciach: „V mnohých prípadoch svojou prítomnosťou v uliciach odrádzame páchateľov od páchania tzv. situačnej trestnej činnosti.“

Prítomnosť jednotiek vnímajú občania pozitívne, predovšetkým kvôli pocitu bezpečia. Platí to aj o jednej z mestských častí:

"Hlavný problém obyvateľov Matejoviec spočíva v pocite ich ohrozenia z prítomnosti väčšieho počtu Rómov v tejto mestskej časti. Keď si však pozrieme štatistiky, Matejovce sa ničím nelíšia od ostatných mestských častí,“ informuje náčelník.

Vedenie mesta, v spolupráci s mestskou políciou, sa rozhodlo tento problém riešiť: „Reagovali sme na to s pánom primátorom tak, že sa zriadila integrovaná policajná stanica. Týmto sme, v snahe eliminovať tento pocit ohrozenia, zabezpečili nepretržitú prítomnosť mestských policajtov v tejto mestskej časti.“

Jasné prvenstvo

Ktorá časť ale vedie v počte výjazdov? Na základe ich počtu, v tom má náčelník jasno: "Juh. Máme tam koncentrovaný najväčší počet obyvateľov, sú tam reštauračné prevádzky, pohostinstvá a problematické parkovanie. Nájdeme tam priestupky ako: rušenie nočného kľudu, drobné krádeže , občianske spolunažívanie a porušovanie dopravných predpisov.“ Z týchto priestupkov vedú jednoznačne tie dopravné, medzi nimi predovšetkým parkovanie.

Počet parkovacích miest je nízky a problém vytvára stále narastajúci počet áut: „Sídliská neboli dimenzované na vysoké počty áut. Začiatkom roka po prijatí novely cestného zákona sme sa začali intenzívne zaoberať parkovaním na chodníkoch, predovšetkým na sídlisku Juh.“ Problémy s parkovaním na sídliskách sú problémom, ktorým sa intenzívne zaoberá aj mesto. Náčelník zaznačil možné riešenie tejto problematiky:

Cesta ktorá vedie k riešeniu problémov s parkovaním sú poschodové parkoviská.

Problémy s parkovaním vedú mnohokrát k parkovaniu na tráve alebo betónových prašiakoch. Práve zmena v zákone takéto parkovanie zakazuje: "Došlo k novele zákona o cestnej premávke, ktorá zakázala jazdu po chodníku. Cieľom novely bolo ochrániť najzraniteľnejších chodcov. Pred novelou cestného zákona nebol jednoznačné definovaný zákaz používania chodníka iným účastníkom cestnej premávky, ako chodcom,“ informuje náčelník. Na záver dodáva, že riešenie dopravných priestupkov nie je hlavný záujem mestskej polície: „Priorita je dodržiavanie verejného poriadku.“

Nezabudnite nás aj naďalej sledovať na našom Facebooku a Instagrame. Nenechajte si ujsť aktuálny obsah z Popradu a okolia.

Mestská polícia Poprad
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM