Peter Handzuš Rôzne

Tradičné pirohy pod Tatrami? V Batizovciach jedine posypané slaným tvarohom

V podtatranských Batizovciach v sobotu miestni obyvatelia od ranných hodín varili tradičné batizovské pirohy.

Ilustračný obrázok k článku Tradičné pirohy pod Tatrami? V Batizovciach jedine posypané slaným tvarohom
4
Galéria
Zdroj: TASR

O najlepšie pirohy posypané slaným tvarohom v tomto roku súťažilo osem družstiev zložených z maximálne štyroch členov. Špecifikom podujatia je, že pri varení môžu súťažiaci používať len oheň a drevo, elektrické či plynové variče sú zakázané. Podľa slov súťažiaceho Jána Mlynského, ktorý varil v družstve hasičov, pirohy pripravujú podľa receptu starých mám, ktorý zdedili.

„Súťaž vo varení pirohov sa pred šiestimi rokmi rozhodli zorganizovať miestni folkloristi. Cieľom je urobiť tradičné batizovské pirohy, ktoré obsahujú zemiakové cesto so zemiakovou plnkou a sú posypané tvarohom a vypekanou slaninkou,“ uviedol hlavný organizátor podujatia Marián Chromek. Podľa súťažiacej Oľgy Bodnárovej základom dobrých pirohov je dobré vymiesené cesto a kvalitne popučené zemiaky.

Porota hodnotila nielen čas prípravy, ale aj vzhľad a spôsob prípravy, rovnako i chuť tradičného jedla. Ako poznamenal kuchár a porotca súťaže Tomáš Tejbus, nájsť víťaza medzi uvarenými jedlami je vždy ťažké, keďže viaceré pirohy sú pripravené na vysokej úrovni.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM