Peter Handzuš Správy

Tri akcie vo Vysokých Tatrách: Spolupráca slovenských a poľských záchranárov

Pernú noc mali záchranári na oboch stranách Vysokých Tatier. Ich spolupráca pomohla zachrániť viacero uviaznutých horolezcov.

Ilustračný obrázok k článku Tri akcie vo Vysokých Tatrách: Spolupráca slovenských a poľských záchranárov
4
Galéria

V stredu 04.7.2018 podvečer oznámil 27-ročný Poliak cez tiesňovú linku, že pri schádzaní z Prostredného hrotu uviazol v jednom zo žľabov spadajúcich do Veľkej Studenej doliny. Napriek tomu, že mal pri sebe lano, nebol schopný samostatného zostupu.

„O súčinnosť bola požiadaná posádka VZZS z Popradu, ktorá na heliporte v Starom Smokovci vyzdvihla na palubu vrtuľníka záchranára HZS a spoločne smerovali do doliny. Poliak poskytol GPS súradnice, ktoré uľahčili jeho lokalizáciu. Pomocou navijaka bol k uviaznutému z vrtuľníka spustený záchranár HZS, ktorý ho pripravil na transport,“ uvádzajú záchranári na svojom webe.

Následne boli obaja letecky evakuovaní zo steny a po medzipristátí letecky transportovaní na heliport v Starom Smokovci, odkiaľ už Poliak pokračoval samostatne.

Dva vrtuľníky vo Veľkej Studenej doline

Počas prebiehajúcej akcie v masíve Prostredného hrotu sa na tiesňovú linku HZS dovolal aj slovenský 34-ročný horolezec. Počas lezenia v oblasti Javorových štítov vo Veľkej Studenej doline sa uvoľnil kameň, ktorý ho zasiahol do dolnej končatiny a ramena a spôsobil mu vážne poranenie. Prvú pomoc mu poskytla spolulezkyňa.

GPS súradnice, ktoré postihnutý odoslal prostredníctvom Aplikácie HZS ukazovali, že sa nachádza v hornej časti Javorovej škáry, spadajúcej do Zadnej Javorovej doliny.

Nasadenie leteckej techniky za tmy už nebolo možné. Vzhľadom na ťažko dostupný terén, v ktorom sa zranený nachádzal a neletové podmienky, záchranári HZS zvážili všetky okolnosti a po konzultácii s oznamovateľom sa dohodli, že obaja horolezci, ktorí mali pri sebe veci na bivak, prečkajú noc v stene.

Hneď po svitaní boli v oblasti Javorovej škáry z vrtuľníka VZZS vysadení záchranári HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry, ktorí zlanili k zranenému, poskytli mu neodkladné zdravotné ošetrenie a pripravili na letecký transport.

„Následne boli o súčinnosť požiadaní leteckí záchranári TOPR-u, nakoľko poľský vrtuľník disponuje vybavením, ktoré bolo potrebné pri tejto záchrannej akcii. Postihnutý bol spolu so spolulezkyňou pomocou leteckej techniky vyprostený zo steny a letecky transportovaný na heliport v Starom Smokovci, kde bol odovzdaný posádke RZP a prevezený do nemocnice v Poprade,“ píšu záchranári HZS. Posádka poľského vrtuľníka sa následne vrátila pre záchranárov HZS.

Zásah po volaní z poľského TOPR-u

V nočných hodinách sa spojili s Horskou záchrannou službou aj záchranári z TOPR-u. Tí oznámili, že pri lezení v oblasti Zadného Gerlachu uviazli pri zostupe dvaja poľskí horolezci. Poliaci pravdepodobne s príchodom noci stratili orientáciu a ostali v stene spadajúcej do Velickej doliny. Obaja boli bez zranení a rovnako boli schopní prečkať na mieste noc do príchodu záchranárov.

V ranných hodinách štartovala posádka vrtuľníka VZZS z Popradu spolu so záchranárom HZS na palube k uviaznutým. Dvojica horolezcov bola pomocou leteckej techniky evakuovaná z terénu a transportovaná na heliport v Starom Smokovci.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM