Peter Handzuš Rôzne

Trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo a možnosť výskytu víchrice

Vo vysokých polohách všetkých pohorí Slovenska je dnes zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Milan Lizuch, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej

Dôrazne upozornil, že bezpečný pohyb vo vysokohorskom teréne si vyžaduje lokálne posúdenie stability snehovej pokrývky, lebo na svahoch so sklonom nad 30 stupňov a nafúkaným väčším množstvom nového snehu môže lavíny uvoľniť už malé dodatočné zaťaženie. Hrozí aj samovoľný zosuv stredne veľkých lavín.

Dnes ráno na horách takmer všade snežilo. Dážď sa v noci zmenil na sneh aj v stredných polohách. Teplota vzduchu sa pri ochladení pohybovala od –16 do –3 stupňov Celzia. Fúkal pomerne čerstvý vietor severných smerov rýchlosťou do 40 km/h, v nárazoch dosahoval silu víchrice až do 90 km/h. Na hrebeňoch sa jej výskyt očakáva aj dnes.

Počas uplynulých 24 h pripadlo do 15 cm nového snehu, ktorý vietor naďalej vytrvalo previeva na záveterné svahy, do žľabov a formuje z neho málo stabilné snehové dosky, vankúše a preveje. „Veľmi nerovnomerne rozložená snehová pokrývka tam môže dosahovať viac ako dvojmetrovú výšku,“ dodal Lizuch.

Text + Foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM