Peter Handzuš Správy

Turista uviazol v masíve Kežmarského štítu. Noc prečkal v horolezeckom teréne

V piatok večer požiadal o pomoc horských záchranárov český turista. Po výstupe na Kežmarský štít sa rozhodol zostúpiť do Skalnatej dolinky, žiaľ, nesprávne odbočil a dostal sa do horolezeckého terénu, kde si bez horolezeckého vybavenia nedokázal pomôcť.

Ilustračný obrázok k článku Turista uviazol v masíve Kežmarského štítu. Noc prečkal v horolezeckom teréne
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Záchranári okamžite požiadali o spoluprácu VZZS, ktorá zobrala na palubu dvoch záchranárov HZS. Počasie sa v tých chvíľach zhoršilo a nedovolilo vyprostiť uviaznutého pomocou leteckej techniky. Záchranári HZS boli vysadení v doline a nadviazali s českým turistom kontakt. Uviaznutý bol bez zranení. Pre prichádzajúcu tmu už nebolo možné opätovné nasadenie leteckej techniky, záchranári sa preto rozhodli pokračovať v záchrannej akcii v skorých ranných hodinách.

Ráno boli ideálne letové podmienky. Posádka VZZS spolu so záchranárom HZS vyprostili za pomoci leteckej techniky a navijaka uviaznutého 27-ročného turistu z horolezeckého terénu. Následne bol záchranár HZS spolu s českým turistom vysadený v Starom Smokovci, kde sa pre nich záchranná akcia skončila.

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM