Správy

UNIKÁT v Levoči: Rekonštrukcia radnice odhalila objavy, históriu mesta musia prepisovať

V reprezentačnej miestnosti na jednom okennom ostení objavili mestský erb a na druhom zase maľbu s polpostavou svätca, pravdepodobne Martina Luthera.

Ilustračný obrázok k článku UNIKÁT v Levoči: Rekonštrukcia radnice odhalila objavy, históriu mesta musia prepisovať
5
Galéria

Rekonštrukcia historickej radnice v Levoči priniesla viacero objavov, aj vďaka nim sa prepisuje história mesta.

Staršia maľba

Počas najnovšieho kontrolného dňa stavby ich prezentovala architektka Magdaléna Janovská. Patrí medzi ne napríklad novoobjavený gotický portál, niky v prejazde či nález staršej barokovej maľby v čajovni.

Informovalo o tom mesto na webovej stránke s tým, že v reprezentačnej miestnosti na jednom okennom ostení objavili aj mestský erb a na druhom okennom ostení zase maľbu s polpostavou svätca, pravdepodobne Martina Luthera.

„Historicky najzaujímavejší objav boli staré dosky zabudované pod stenami. To znamená, že priečky boli postavené na starších drevených fošňových podlahách a tie sa podarilo dendrochronologicky datovať do roku 1415. Rekonštrukcia radnice tak prepisuje históriu nášho mesta, keďže sa predpokladalo, že vznikla o viac ako 100 rokov neskôr,“ upozornila samospráva.

Najväčšie problémy

Prízemie, ktoré bolo poškodené požiarom v 18. storočí, stratilo podľa mesta plnohodnotný charakter a doposiaľ nikdy nebolo plnohodnotne obnovené.

Medzi najzávažnejšie problémy, pre ktoré bolo nutné k rekonštrukcii pristúpiť, bol nevyhovujúci stav budovy, dlhodobo podmáčanej spodnou vodou v suteréne.

Tá spôsobovala praskanie, vysoké známky zasolenia a zavlhnutia stien, omietok a degradovaných povrchov podláh. Dochádzalo tiež k únikom tepla a s tým spojenými vysokými nákladmi na prevádzku objektu.

Okrem toho boli v objekte tiež nekvalitné okenné a dverné výplne v obvodových stenách.

Prvá etapa v máji

Zámerom projektu Radnica otvorená komunitám je oživenie autenticity pamiatky stavebnými a reštaurátorskými prácami.

„Následne je cieľom prezentácia pamiatky, nadväzujúca na historický odkaz – mesto slúžiace rôznym komunitám, ktoré svojimi aktivitami prispejú k zviditeľneniu kultúrneho dedičstva, rešpektujúc jej historickú hodnotu a pôvodnú funkciu,“ dodáva samospráva.

Prvá etapa obnovy radnice by mala byť ukončená v máji.

Projekt je spolufinancovaný z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru 2014 – 2021 a štátneho rozpočtu SR. Celkové náklady na stavbu sú podľa zverejnených údajov na úrovni viac ako 1,28 milióna eur.

Objektívom: Levočská radnica v sebe skrýva objavy
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM