Martin Sýkora Kultúra

Unikátna výstava v Tatranskej galérii v Poprade: Všimli si ju aj v zahraničí

Tatranská galéria v Poprade ponúka výstavu Tatry v umení, ktorá ukazuje slovenské veľhory v najrôznejších podobách v minulosti až po súčasnosť.

Ilustračný obrázok k článku Unikátna výstava v Tatranskej galérii v Poprade: Všimli si ju aj v zahraničí
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Ide o mimoriadny a doteraz najrozsiahlejší projekt galérie. Vystavených je totiž 300 diel od umelcov zo Slovenska, Poľska, Česka i Maďarska. Mnohé z nich sa dajú vidieť po prvýkrát. Tatranská galéria so svojou zbierkou obrazov s motívom Vysokých Tatier poskytuje výnimočnú možnosť porovnávať zvládnutie tej istej a pritom náročnej témy rôznymi maliarskymi i grafickými technikami v rozpätí troch storočí.

Perla hôr strednej Európy v umení štyroch krajín

„Výstavy s touto tematikou sme urobili viacero. No táto je unikátna v tom, že sa nám podarilo zozbierať diela zo zbierkových fondov 20-tich renomovaných slovenských galérií a múzeí a 40-tich inštitúcií z krajín V4, pričom viaceré z nich neboli doteraz nikde vystavené. Je to jedna z najväčších výstav k jednej téme, aké sme tu kedy mali,“ uviedla riaditeľka Tatranskej galérie Anna Ondrušeková.

Tatry v umení mapujú zobrazenia našich veľhôr od konca 18. storočia po súčasné najmodernejšie trendy v umení. Medzi troma stovkami diel sa dajú obdivovať výtvarné počiny Ladislava Medňanského a Miloša Bazovského, ale aj českých autorov zvučných mien – Jána Hálu či Antonína Hudečka. Pestré je aj žánrové zastúpenie, vidieť sa tu dajú kresba, maľba, grafika, plastika, ale aj iné médiá.

Výstava sa pripravovala 2 roky

Výstava Tatry v umení sa pripravovala dva roky. Pripomínať ju bude pripravovaná rozsiahla monografia v piatich jazykových mutáciách, kde budú uvedené diela zo všetkých participujúcich krajín – Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska. Čerstvým príspevkom Tatranskej galérie k výstave je samostatná publikácia zostavená z vlastného zbierkového fondu.

„V našom depozite sa nachádza približne 2 500 diel. Fakt, že takmer 600 umeleckých diel je venovaných výlučne Tatrám, predstavuje kolekciu, ktorá je svojím monotematickým zameraním výnimočná aj v celoeurópskom kultúrnom kontexte. Bola by škoda to opomenúť,“ dodala Ondrušeková.

Najväčšie slovenské veľhory ako inšpiráciu umelcov zo štyroch krajín môžu návštevníci Tatranskej galérie obdivovať do 29. januára. Potom už výstavu Tatry v umení čaká veľké turné. V máji zamieri do Čiech, na jeseň do Poľska a v budúcom roku sa cyklus výstav ukončí v Maďarsku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM