Tlačové správy

Úspešné Gymnázium na Ulici Dominika Tatarku v Poprade: V hodnotení INEKO je najlepším v meste Poprad a v Prešovskom kraji

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) zverejnil aktuálne rebríčky hodnotenia škôl. Gymnázium na Ulici Dominika Tatarku v Poprade, známe vo verejnosti ako „nový gympel“, je v rámci Prešovského kraja na prvom mieste.

Ilustračný obrázok k článku Úspešné Gymnázium na Ulici Dominika Tatarku v Poprade: V hodnotení INEKO je najlepším v meste Poprad a v Prešovskom kraji
5
Galéria
Zdroj: Spojená škola, Ul. Dominika Tatarku, Poprad

V rámci Slovenska spolu s ďalšími štyrmi gymnáziami s rovnakým počtom bodov otvára druhú desiatku hodnotených škôl.

Čo všetko zohľadňuje INEKO pri zostavovaní svojho rebríčka? Písomnú časť maturity – predmety: slovenský jazyk, matematika, anglický jazyk (úrovne B1, B2 a C1) a nemecký jazyk (úrovne B1, B2 a C1); uplatnenie absolventov (absolventská miera nezamestnanosti); mimoriadne výsledky žiakov (umiestnenia v predmetových olympiádach a iných súťažiach); počet učiteľov a žiakov; informácie, do akej miery učitelia využívajú digitálne technológie; podiel absolventov prijatých na štúdium na vysokých školách na území SR a finančné zdroje škôl v prepočte na jedného žiaka.

Dôležitým kritériom hodnotenia škôl je aj tzv. pridaná hodnota. Tá vyjadruje, či výsledky maturitných skúšok v porovnaní s testovaním 9 na základnej škole sú lepšie alebo horšie. „Nový gympel“ v tomto ukazovateli obsadil v posledných piatich meraniach (keď sa konali externé maturitné skúšky) popredné priečky, umiestnil sa v prvej päťke. V aktuálnom rebríčku INEKO sa v pridanej hodnote umiestnil na treťom mieste medzi všetkými gymnáziami na Slovensku. Znamená to, že kvalita vzdelania, ktorú škola študentom poskytuje, je na nadštandardnej úrovni.

Zdroj: Spojená škola, Ul. Dominika Tatarku, Poprad

Ako vidí aktuálny rebríček hodnotenia škôl INEKO riaditeľka školy Mária Vojtaššáková?

„Som veľmi rada, že sme opäť potvrdili svoje kvality. Spojená škola na Ulici Dominika Tatarku v Poprade sa od začiatku monitoringu neziskovej organizácie INEKO umiestňuje v špičke škôl Slovenska. Za týmito výsledkami je potrebné vidieť prácu žiakov aj učiteľov.

Treba pritom podotknúť, že kritériá INEKO zatiaľ nezhodnocujú dva faktory, ktoré by našu pozíciu v rebríčku vylepšili. Mnohí absolventi našej bilingválnej sekcie totiž študujú nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí – v Česku, Nemecku, Rakúsku a iných krajinách. Ich umiestnenie na zahraničných vysokých školách rebríček INEKO neodzrkadľuje. Rovnako ani úspechy bilingvalistov na medzinárodnej scéne. V súťaži Jugend debattiert obsadzujú tie najvyššie priečky.

Aktuálny rebríček potvrdil, že systematická práca žiakov i učiteľov nie je trend, ale dlhotrvajúci fakt. Dosahovať takúto kvalitu je o to náročnejšie, že ako spojená škola ponúkame široký rozsah možností štúdia. Od 1. ročníka základnej školy po maturitu na gymnáziu, ktorú môžu študenti získať v bilingválnej slovensko-nemeckej sekcii, v 8-ročnej a 4-ročnej forme štúdia. Už tretí rok otvárame štúdium so zameraním na programovanie a aplikovanú informatiku.

Výsledok s označením škola s najlepšími výchovno-vzdelávacími výsledkami v Poprade a dokonca v Prešovskom kraji je veľmi potešujúci, ale aj zaväzujúci. Všetkým, ktorí svojou prácou prispeli k tomuto úspechu, patrí veľké poďakovanie.“

Zdroj: Spojená škola, Ul. Dominika Tatarku, Poprad

Školy môžu hodnotiť aj návštevníci portálu INEKO. Inštitút dáva rodičom žiakov možnosť, aby sa zapojili do hodnotenia na jednoduchej škále 1 až 5 hviezdičiek. Pomôžu tak vytvoriť čo najširšie hodnotenie tých aspektov škôl, ktoré v súčasnosti opísať merateľnými ukazovateľmi zbieranými a prezentovanými na portáli nie je celkom dobre možné.

Hodnotiť sa dá nielen celá škola, ale zvlášť štyri rôzne aspekty: kvalitu pedagógov (ich odborné znalosti a motivácie pre vzdelávanie nad rámec základného učiva), prístup pedagógov (spôsob odovzdávania vedomostí a komunikácie so žiakmi, prístup pri domácich úlohách a skúšaní), stav a vybavenie školy (stav budov, tried, odborných miestností, používané digitálne technológie), prostredie školy a klíma (pocit žiakov z prostredia školy, jej atmosféry a okolia, ponuka mimoškolských aktivít).

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Spojená škola, Ul. Dominika Tatarku, Poprad
Zdroj: Spojená škola, Ul. Dominika Tatarku, Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM